Azijska tržišta pred najvećim sedmičnim dobitkom u dva mjeseca

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a indeksi su pred najvećim sedmičnim dobitkom u dva mjeseca, premda makroekonomsko okruženje baš i ne ide u prilog tržištima dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, dok je na sedmičnom nivou pred najvećim dobitkom u dva mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,2 odsto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,3 odsto.

Ulagači nisu voljni da dodatno rizikuju nakon što su cijene dionica u ovoj sedmici znatno porasle, uprkos pogoršanju makroekonomske slike u svijetu, visokoj inflaciji i povećanju kamata centralnih banka.

Juče je Evropska centralna banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2011. godine, i to za 0,50 postotnih bodova, više nego što se očekivalo. Tako su kamate za refinansiranje banaka podignute na 0,5 odsto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 odsto, a kamate na depozite na nula odsto.

Time je ECB završila politiku negativnih kamatnih stopa, koju je vodila od 2014. godine.

„Povećanje kamata ECB-a za 0,50 postotnih bodova mnoge je iznenadilo. Ali, oštro povećanje kamata sada je u svijetu postala norma”, kaže Susan Kilsby ekonomistkinja u ANZ-u.

Agresivniji potez ECB-a pokazuje da čelnike centralne banke zabrinjava kretanje inflacije u eurozoni na rekordnom nivou, iznad 8,5 odsto.

Ali, u Japanu inflacija nije takav problem. Jutros je objavljeno da je u toj zemlji u junu inflacija iznosila 2,2 odsto, što znači da centralna banka i dalje može da vodi izuzetno podsticajnu monetarnu politiku. Zahvaljujući tome, Nikkei indeks raste sedmi dan za redom.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, treći dan za redom. Dow Jones ojačao je 0,51 odsto, dok je S&P 500 porastao 0,99, a Nasdaq indeks 1,36 odsto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *