Zbog uticaja na svjedoke, bivši čelnici Odbora direktora Plantaža ostaju u pritvoru

Dodajte komentar

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda odbilo je kao neosnovane žalbe na rješenje o određivanju pritvora bivšim čelnicima Odbora direktora kompanije “Plantaže” Veselinu Vukotiću, Božu Mihailoviću, Dušku Peroviću, Seadu Šahmanu i Đorđiju Rajkoviću. Vukotiću i ostalima određen je pritvor od 30 dana zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Anica Hajduković je ranije puštena da se brani sa slobode.

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju uhapšeni su 11. jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) jer su, kako se sumnja, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva “Plantaže 13. jul i OMP Inženjering iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je “Plantažama nanijeta šteta, a OMP Inženjeringu pribavljena korist.

Bivši predsjednik Odbora direktora “Plantaža” Veselin Vukotić je tokom karijere bio i ministar za privatizaciju u saveznoj vladi Ante Markovića od 1989. do 1992.godine i dugogodišnji potpredsjednik Savjeta za privatizaciju. U javnosti je nastupao kao zagovornik neoliberalnog koncepta ekonomije i protivnik državnog intervencionizma

Sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Crnogorske akadamije nauka i umjetnosti Draganom Vukčevićem 2007. godine osnovao je Univerzitet “Donja Gorica, sa sjedištemu Podgorici.

U “Plantažama” je od 2006. bio predsjednik borda direktora.

Hapšenje osumnjičenih za malverzacije u “Plantažama nedavno je komentarisao i Đukanović, koji je izjavio da je njegovo iskustvo s tim ljudima pozitivno.

-Polazeći od prezumpcije nevinosti, i dalje sam u vrlo optimističnoj nadi da sumnje koje postoje nijesu tačne, da su ti ljudi uvijek poštovali pravni sistem Crne Gore, i vodili računa o interesima onoga koga su predstavljali, u ovom slučaju “P lantaža naveo je Tjukanović.

Prema podacima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, “Plantaže, nekada najuspješnija crnogorska kompanija za proizvodnju vina i drugih alkoholnih pića, duguju gotovo 38 miliona eura i nalazi se pred bankrotom. Kompanija je u većinskom vlasništvu države, a proizvode izvozi u preko 44 zemlje svijeta.

Zbog sumnji u malverzacije i zloupotrebe u poslovanju “Plantaža, bivša finansijska direktorica te kompanije Valerija Saveljić podnijela je nekoliko krivičnih prijava Osnovnom državnom tužilaštvu i SDT-u, optužujući u pravu i tadašnju izvršnu direktoricu Vericu Maraš za lažne bilanse i druge zloupotrebe u poslovanju.

Izvještaj revizorske komisije

Državna revizorska institucija utvrdila je prošle godine da su “Plantaže” poslovale suprotno zakonima i ukazala na brojne isplate u gotovini bez osnova, na plaćanje usluga bez ugovora i faktura, prodaju proizvoda pojedinim partnerima bez cjenovnika i kriterijuma, nepostojanje internih akata o kontrolama i trošenje goriva bez ograničenja.

“Plantaže” su 2019. godine otpisale dug od 121.000 eura za stambene kredite zaposlenima, a neisplaćene dividende malim akcionarima od oko 120.000 su vraćene kompaniji i knjižene kao prihod. Takođe, utvrđeno je da je više od 11 miliona kvadrata zemlje izgubljeno između stvarnog stanja i evidencije.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *