U Evropi bjesne požari, hiljade žrtava toplotnog udara

Dodajte komentar

U Portugalu je od posljedica visokih temperatura preminulo 1.065 osoba, a u Španiji više od 500 ljudi. Vatrogasci se bore protiv požara na granici Italije i Slovenije, prenosi Al Jazeera.

Ministarstvo zdravstva Portugala saopštilo je kako je od posljedica toplotnog udara od 7. do 18. jula preminulo 1.065 osoba. U saopštenju je navedeno kako bi u narednom periodu moglo doći do novih smrtnih slučajeva.

Podaci Instituta za mora i atmosferu Portugala (IPMA) pokazuju kako su temperature vazduha na nivou visokog rizika od požara. U pojedinim područjima temperature iznose i do 40 stepeni, a na 80 odsto teritorije je prisutna suša.

Aktivno je 13 požara, zbog kojih su evakuirane na stotine naselja, prenosi Anadolija.

Evakuacije zbog požara u Grčkoj

Požari uzrokovani ekstremeno visokim temperaturama bjesne i u drugim djelovima Evrope.

U Grčkoj je požar koji je izbio u Megari zahvatio nekoliko kuća. Zbog njega je evakuisano i nekoliko područja na ostrvu Salamini, a pokrenute su i evakuacije nekoliko zdravstvenih ustanova.

Pod kontrolom je požar koji je izbio na planini sjeveroistočno od Atine. Sa tog područja udaljeno je oko 90.000 ljudi, a hospitalizirane su 34 osobe kod kojih je došlo do opekotina i problema s disanjem. Mnoge kuće su uništene.

U Španiji je zabilježeno više od 500 smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim talasom koji je zahvatio zapadnu Evropu, izazvavši razorne požare i podižući temperature na rekordne nivoe. Ove podatke je objavio španski premijer Pedro Sančes, a prenose lokalni mediji.

Prema podacima španskog meteorološkog zavoda, ovaj toplotni talas mogao bi da bude najintenzivniji do sada i jedan od tri najduža.Helikopteri gase vatru

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije, javljaju slovenački mediji.

Požar se sa italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha, u kojima učestvuju tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *