Pumpa na auto-putu na čekanju, počela naplata putarine

inistarstvo kapitalnih investicija (MKI) još nije pripremilo koncesioni akt na osnovu kojeg bi se izabrao koncesionar za gradnju benzinske pumpe na prioritetnoj dionici auto-puta ,,Princeza Ksenija“, potvrđeno je Pobjedi u tom resoru.

Dionica Smokovac – Uvač – Mateševo svečano je otvorena 13. jula za saobraćaj, ali bez benzinske pumpe. Prostornim planom predviđena je gradnja dvostrane pumpe na lokalitetu Gornje Mrke.

– Predmetni akt još nije završen i očekujemo da se izbor koncesionara za građenje benzinske pumpe i drugih sadržaja na odmorištu Mrke sprovede do kraja godine – rečeno je Pobjedi u MKI.

Iz tog resora su i početkom godine saopštavali da je koncesioni akt u pripremi, ali proceduru nijesu okončali prije otvaranja prve dionice auto-puta.

Prema zvaničnim podacima Monteputa, novootvorenom dionicom je od 14. do 18. jula prošlo 81.246 vozila. Potrošnja goriva na auto-putu je povećana zbog velikog uspona, budući da se sa 60 metara kod Smokovca dionica diže na 1.100 metara nadmorske visine. Vozačima su, do izgradnje objekta u Gornjim Mrkama, na raspolaganju pumpe na izlazu iz Podgorice i jedna u Kolašinu.

Prostornim planom definisano je da na auto-putu od Bara do Boljara bude izgrađeno ukupno 11 benzinskih pumpi, u okviru kojih će biti parkinzi, informativno-turistički punktovi, služba prve pomoći. Na tom prostoru biće i restoran sa terasom od minimum 120 mjesta i etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.

Na izlaznom dijelu benzinske stanice biće postavljeni posebni servisi za opravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila.

Prioritetna dionica auto-puta je dugačka 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi i devet na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Od danas naplata putarine

Od danas se naplaćuje putarina za auto-put. Saobraćaj prioritetnom dionicom auto-puta je prvih sedam dana bio besplatan. Putarina za motore iznosi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura.

Check Also

Google Maps sada može izračunati solarni potencijal krovova, pratiti kvalitet vazduga i prognozirati koncentraciju polena …

Leave a Reply

Your email address will not be published.