Hitno potrebna nova strategija i priprema naredne sezone

Loša sezona, poluprazne plaže i smještajni kapaciteti koji nisu popunjeni, posledica su mnogih stvari koje su se dešavale i globalno i lokalno, ocijenili su za Dan turistički poslenici.

Direktor turističke agencije Dragan Ivančević kazao je da je sadašnja situacija posledica korone i rata u Ukrajini sa jedne, i loša priprema, malo ulaganje u turizam, nedostatak organizovanog turizma, dovođenja velikih turoperatora i avio-kompanija, neulaganje u destinaciju i njen kvalitet i drastično povećanje cijena, sa druge strane.

-Vrijeme je da nadležni uvedu vanredno stanje u turizmu, u smislu realnog sagledavanja svih problema i donošenja strategije koja bi izrodila sanacioni program, koji bi za rezultat imao spas kompanijau turizmu, radnih mjesta, ljudskihresursa i kvalitetnije punjenje budžeta. Nismoulagali, a dizali smo cijene. Nismo dizali kvalitet, nije se vodilo računa o pripremi sezone, izgledu turističkog mjesta, cijela destinacija je zapuštena. Izgubio se potrebni kvalitet koji gosti očekuju, a nerealno su se podigle cijene i postali smo neinteresantni.U međuvremenu, u okruženju su se pojavili drugi, koji imaju kvalitetniju ponudu za manje pare kazao je Ivančević Danu.

Prema njegovim riječima, ova sezona se sada ne može spasiti.

-Ove sezone možemo svi, zajedno sa Vladom, da gledamo u nebo i molimo se da što bolje prođe i da se ubere dio sredstava kako bi se preživjelo. Vlada treba da izradi novu strategiju, poboljša avio dostupnost i animira tržišta koja garantuju šestomjesečnu sezonu. Bez šestomjesečne sezone, nema života u turizmu poručio je Ivančević.

Istakao je da je trenutno jako loša struktura gostiju, da je kvalitet ponude pao, a da kao rezultat imamo i kvalitetne restorane koji suprazni.

-Nijedan objekat ne može sam da dovede goste. Država sa strategijom, održivom, treba da podigne nivo destinacije i da se odmah priprema za 2023. godinu, kako nam se ovo ne bi dešavalo zaključio je Ivančević.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko, tvrdi da je ova sezona od 30 do 40 odsto slabija nego prošle godine, iako, kako kaže, svi mediji bruje da je bolja.

-To ne kažem samo ja, već i moje kolege, dugogodišnji ugostitelji izjavio je Armenko.

On se osvrnuo i na izjavu premijera Dritana Abazovića koji je kazao da je u Crnoj Gori voda četiri eura, a da je 2019. godine bila euro i po, dok sojenice koje su tada bile 50 eura, sada se izdaju za 250 eura, te da su cijene kod nas kao na Azurnoj obali.

-Dok svi radimo pod takvim pritiskom, snalazeći se kako da osmislimo da ipak nešto zaradimo, dolazi nam ovakva izjava premijera Abazovića. Kao ugostitelj mislim da je takva izjava ishitrena, ali ne mogu reći da je netačna. Možda premijer i zna gdje je to voda do četiri eura i smještaj 250 eura. Možda zna da ima i vila koje se izdaju po 2.000 eura, ali su to ipak pojedinačni slučajevi. Moje kolege i ja znamo da toga nema ni u Petrovcu, ni Budvi. Naprotiv, voda se prodaje po 1,50 eura, a cijene su malo korigovane u odnosu na prošlu godinu zbog nabavke. A mogu da kažem i to da su gosti zadovoljni cijenama kazao je on i dodao da su petrovački hoteli ipak poluprazni.

Armenko je kazao da u Buljarici noćenje sa doručkom košta 23 eura.

Cijenim nastojanja i rad premijera Abazovića, ali i ministra Gorana Đurovića, sa kojim sam se već ranije čuo, mećutim, za ovakvu izjavu sada baš i nije bio neki trenutak. Zovu me poznanici iz regiona i kažu da je ova izjava kod njih odjeknula kao bomba. Ko će doći ako čuje da je voda četiri eura, i to od premijera države?! Ne želim da kažem kako je za sunovrat turizma kriva ova vlada već naprotiv, turizam se decenijama uništava. Naši susjedi u Hrvatskoj ili ugostitelji u Turskoj broje pare, a mi još uvijek u špicu sezone brojimo turiste istakao je Armenko.

Armenko je kazao da u Petrovcu nemaju banku, pa se svako jutro mora ići za Budvu.

Mislim da se ovakvom poslovnom politikom ne može voditi turizam. Već jednom moramo da budemo konkretni i prelomimo da li ćemo u Petrovac da dovodimo penzionere ili elitne i visokoplatežne goste. Država je zakasnila jer nije na vrijeme reagovala i našla zamjenu za Ruse i Ukrajince, mada je za njih teško naći zamjenu jer su visoko platežni gosti. Moglo se razmisliti i o Česima i Poljacima, ali pored svega, ne ide nam na ruku ni loša infrastruktura. To je kao kad imaš fudbalere, ali nemaš loptu kaže Armenko.

Izvor: Dan

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.