EU predlaže oslobađanje novca iz ruskih banaka za pomoć u trgovini hranom

Dodajte komentar

Evropska komisija predložila je članicama Unije da oslobode “određena sredstva” iz ruskih banaka zamrznutih sankcijama kako bi pomogli u obnavljanju trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, među kojima su žitarice i đubrivo, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala agencija AFP.

“EU želi savršeno jasno staviti do znanja da ništa u sankcijama ne sprečava prijevoz žitarica iz Rusije ili Ukrajine”, izjavio je neimenovani evropski diplomata francuskoj agenciji.

Evropljani su pod pritiskom afričkih partnera koji su, prije rata u Ukrajini, uvozili više od polovine pšenice iz Ukrajine ili Rusije.

Mjere se odnose na sedam ruskih banaka
“Nadležni organi država članica mogu odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili ekonomskih resursa koji pripadaju bankama, pošto utvrde da su ta sredstva neophodna za kupovinu, uvoz ili prijevoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, među kojima su žitarice i đubrivo”, navodi se u dokumentu dostavljenom članicama.

Neimenovani diplomata je rekao da bi se to odnosilo na sedam ruskih banaka i dodao da zemlje članice trebaju uskoro odlučiti o tome.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *