EK odobrila IPARD III, poljoprivrednicima dostupna 63 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorskim poljoprivrednicima u novom programskom periodu u okviru usvojenog IPARD III programa Crne Gore predviđeno je 62 odsto više sredstava u odnosu na prethodni, odnosno dodatnih 63 miliona eura. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković i ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa juče su na gazdinstvu korisnika IPARD programa Radosava Brnovića, u Bobiji, objavili usvajanje IPARD III programa za period od prošle do 2027. godine.

Usvajanju ovog dokumenta prethodila je kontinuirana komunikacijasa Evropskom komisijom i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen navodi se u saopštenju Ministarstva polj oprivrede. Crna Gora, kako se dodaje, trenutno koristi preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa koja se formalno mogu koristiti do kraja naredne godine, tako da će se sredstva iz novog IPARD III programa koristiti nakon isteka ovog roka. IPARD III program sadrži osam mjera podrške, a Crna Gora je do sada akreditovala upravljačku strukturu, odnosno dobila ovlašćenje Evropske komisije da može da sprovodi mjere 1,3 i 7.

Ovim programom na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima je 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava. Smatram ovo velikim uspjehom za cijelu Crnu Goru i vjerujem da će dostupnost ovih sredstava u značajnom unaprijediti sektor poljoprivrede rekao je Joković.

Popa je kazala da posjete korisnicima IPARD-a širom zemlje predstavljaju pravo uživanje, pošto su prilika da se vidi kako preduzeća korisnika rastu uz podršku EU i donose koristi njihovim porodicama, zajednicama i cijeloj zemlji.

Kroz program IPARD II podržali smo više od 250 investicija svih vrsta i veoma sam srećna što obilježavamo usvajanje IPARD-a III. Poljoprivredna proizvodnja i agroprerada u Crnoj Gori treba da se prilagode i unaprijede, kako bi bili spremni i konkurentni za evropsko tržište kada zemlja postane punopravna država članica EU rekla je Popa. Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata. Implementacijom ovog programa poljoprivredni proizvođači će se približiti i prilagoditi zahtjevima domaćeg i inostranog tržišta, povećati produktivnost i konkurentnost, kao i diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *