Banke u eurozoni podigle kamate na kredite

Dodajte komentar

Banke u eurozoni postrožile su u drugom kvartalu uslove kreditiranja za domaćinstva i kompanije zbog velike neizvjesnosti i rasta cijena, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Uslovi za dodjelu stambenih kredita neto su znatno postroženi u razdoblju od aprila do juna, navele su banke u anketi ECB-a. Umjereno su postroženi uslovi za potrošačke i druge kredite domaćinstvima.

Među razlozima za znatno strože standarde u kreditiranju kompanija zajmodavci izdvajaju percipirani pojačani rizik i manju toleranciju rizika.

Standardi kreditiranja postroženi su zbog troškova finansiranja i ograničenja bilansa u okruženju, te postepenog zaoštravanja monetarne politike, objašnjavaju banke.

Istraživanje je takođe pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo porasla u drugom tromjesečju, podstaknuta potrebama za obrtnim kapitalom.

Neto potražnja za stambenim kreditima smanjila se u razdoblju od aprila do juna, nakon povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je potražnja za potrošačkim kreditima i drugim kreditima za domaćinstva ponovo porasla u neto iznosu.

Za treće tromjesečje banke predviđaju uglavnom nepromijenjene neto strože kreditne standarde za kompanije u poređenju sa drugim kvartalom.

Osim toga, kako očekuju, kreditni standardi biće ponovo postroženi i za stambene i potrošačke kredite.

Neto potražnja kompanija za kreditima trebala bi se smanjiti u razdoblju od maj do septembra, prognoziraju banke, a potražnja za stambenim kreditima snažno pasti, dok bi potražnja za stambenim kreditima trebala biti uglavnom nepromijenjena.

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 153 banke i provedeno je između 10. i 28. jun.

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *