U Ulcinju od jeseni radovi na novom sistemu za vodu i kanalizaciju od 20 miliona eura

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija, tivatski “Vodacom” i njemačka razvojna banka KfW banka zaključili su 2013. godine ugovor o zajmu od 36 miliona eura za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj. Lokalna vlast ranije je probila petogodišnji grejs period.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović izrazio je zadovoljstvo zbog konačnog početka realizacije, navodeći da se radi o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata posljednjih decenija u Ulcinju. Ukazujući na njegov značaj u zatvaranja pregovaračkog Poglavlja 27, premijer je podsjetio da su vodovodna i kanalizaciona mreža osnov razvoja svakog grada i da bez tog uređenog sistema nema razvoja i velikih investicija koje se očekuju u Ulcinju.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je smatra da će realizacija ovog projekta, koja je kasnila skoro deceniju, infrastrukturno promijeniti Ulcinj. U okviru njega biće izgrađena vodovodna mreža u naseljima gdje je trenutno nema, zamijenjena stara od azbestnih cijevi, ugrađeno više od hiljadu novih brojila, što ukupno čini oko 90 km vodovodne i kanalizacione mreže.

Predstavnica Njemačke razvojne banke (KfW) Arne Gos potcrtala je važnost dobre saradnje sa Vladom Crne Gore i podsjetio na značajan broj projekata koji se implementira zajednički, a čija vrijednost iznosi više od 700 miliona eura. Gos je naveo da je veliki dio ovog portfolija u dijelu unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture, i izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda. Takođe je istaka značajan doprinos ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 27 koji se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *