Poskupljenja globalni trend, sezona loše pripremljena

Dodajte komentar

Izjava premijera Dritana Abazovića da su cijene na crnogorskom primorju kao na Azurnoj obali izazvala je burne reakcije javnosti. Iz Privredne komore kažu da su shvatili da premijer poručuje da se cijene koriguju tamo gdje one ne prate ponudu. Ipak, promjene cijena na crnogorskom primorju su dio globalne pojave, kažu iz ovdašnjih turističkih agencija. Turisti najveću zamjerku imaju na cijene iznajmljivanja ležaljki.

Neočekivano lošu turističku sezonu u Vladi, pored gubitka ruskog i ukrajinskog tržišta, pravdaju i visokim cijenama.

“Da su cijene na primorju kao na Azurnoj obali, Crna Gora do sad to nije vidjela”, kazao je prije dva dana premijer.

Vidjeli su ih turisti koji tradicionalno ljetuju u Budvi. Ne smetaju im pretjerano.

“Što se tiče Budve za svakog ima po nešto, ako će luksuz više, a ako će manje manje”

“Ne mislim da su previsoke, svuda su otišle, globalna stvar, cijene su dobre, došli smo juče najviše mi smeta što se tiče ležaljki na plaži”

U Privrednoj komori smatraju da svako mjesto ima svoje mušterije.

“Pretpostavljam da premijer zna da ima lokaliteta koji nijesu popunjeni i da je dao signal da ljudi prilagode cijenu”, kaže Luka Bulatović, potpredsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori.

Iako ovogodišnje cijene na crnogorskom primorju nijesu prilagođene domaćem, a ni regionalnom turisti, Milan Koprivica iz jedne podgoričke turističke agencije kaže da cijene ne rastu samo na crnogorskom primorju.

“To je realnost, troškovi su porasli i hrane i radne snage. Hotelijeri su bili prinuđeni”, ističe Koprivica.

Turistički radnici bili su prinuđeni i da se bore sami za svakog turistu. Kako smo ostali bez Ukrajinaca i Rusa, u ovu sezonu ušlo se, kažu naši sagovornici, bez strategije, jer je politika zauzela prvu poziciju.

“Destinacija nije odradila posao, NTO ima 300.000, budžet Porto Monenegro tri puta više, Turizam nije prioritet”, naglašava Bulatović.

Koprivica misli da smo sporo odreagovali na globalne promjene koje su proizvedene ratom u Ukrajini.

“Neke države su brže reagovale, mi zakazali”, kaže Koprivica.

Iako je država, kažu, nespremno dočekala ovu sezonu, još je rano da je proglasimo neuspješnom. Špic tek slijedi, a i postsezona od koje mnogo zavisi.

“Ako bi septembar i oktobar bili kao 2019. na očekivanom nivou, možda ova sezona ne bude kako smo sad spremni da je okarakterišemo”, kaže Koprivica.

Ipak, ostaje gorak ukus kada se proširi loš glas.

“Jedna ležaljaka 25 eura, a soba za dvije osobe 25, ne može u isti koš, ako ne dobije nešto uz tu ležaljku”, smatra Bulatović.

Može li cijena ležaljke da presudi ovogodišnjoj sezoni u Crnoj Gori, saznaćemo kada budemo sumirali rezultate.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *