Porsche najavio novi električni SUV

Dodajte komentar

Na krilima uspjeha modela s povećanim rasponom od tla i prevladavajućim trendovima elektrifikacije, tim iz Cufenhauzena priprema još jedan EV SUV.

Govoreći na Porscheovom Danu tržišta kapitala, održanom ove sedmice u centru za istraživanje i razvoj u Vajsahu, šef Oliver Blume, najavio je proširenje asortimana.

“Planiramo da dodamo novi, luksuzni, čisto električni SUV našem atraktivnom portfelju”, naveo je on.

“Pridošlica” će se sasavljati u tvornici u Lajpcigu, a detalji još nisu poznati. Ipak, sljedeća izjava sugeriše da će biti veći i skuplji od Macan-a EV.

“Ovaj novi model dodatno će proširiti naše pozicije u segmentu luksuznih automobila. Ono na što ciljamo su kategorije s višim maržama unutar kojih želimo da iskoristimo prodajne prilike”, nave je on.

S ovim novim, većim električnim SUV-om, te Macan-om EV i modelima 718 s nultom emisijom, Porsche je na putu da postigne svoj cilj sa više od 80 odsto prodaje električnih automobila do 2030.

Prema glasinama, riječ je o automobilu koji je “dijelom sedan, dijelom crossover”, glamuroznog profila i bez stilskih elemenata koje dijeli s Macan-om i Cayenne-om. Trgovcima je rečeno da ima plug-in hibridni pogon, s potpuno električnim pogonom koji će stići nešto kasnije. Ako se radi o istom modelu, to bi moglo da znači da projekt nema nikakve veze s projektom Artemis VW grupe.

Naime, magazin Automobilwoche je početkom ove godine izvijestio da je Porsche voljan da otkupi ugovor za 100 miliona eura kako bi u svojoj kući izradio novi električni automobil. Prema prvobitnom planu, ovaj model je trebalo u Hanoveru da sastavlja VW Commercial Vehicles.

U izvještaju se dalje navodi da će Porsche na kraju proizvoditi ovo vozilo u Lajpciugu, što je u skladu s izjavom Blumea. Umjesto da se bazira na projektu Artemis, očekuje se da će pridošlica počivati na platformi PPE koju su zajednički razvili Porsche i Audi. Arhitektura Premium Platform Electric debitovaće 2023. s Macan-om EV i Q6 e-tronom.

Izvor: SEEbiz/Automotoshow

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *