CBCG: Platni promet u junu preko milijardu i po eura

Dodajte komentar

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u junu ove godine iznosila je 1,558 milijardi eura, što je 14,73 odsto više nego u maju, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,58 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

Kako pokazuju novi podaci CBCG, u junu je za 22 radna dana realizovano 1,41 milion naloga, od čega je 38,87 odsto sprovedeno u RTGS sistemu.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, bio je 51.885 naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 70,817 miliona eura.

Ukupan promet na Montenegroberzi u junu je iznosio 3,27 miliona eura i u potpunosti se odnosila na trgovinu na sekundarnom tržištu. Prema podacima CBCG, na akcije se odnosilo 99,95 prometa čija je vrijednost bila 3,269 miliona eura. Preostalih pola odsto, vrijednosti 1.632 eura odnose se na akcije fondova zajedničkog ulaganja.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *