Silicijumska dolina u strahu od recesije, i Apple pauzira zapošljavanje

Dodajte komentar

Apple je još jedan u nizu tehnoloških giganata koja je ograničila planove za zapošljavanje i potrošnju, uz obrazloženje da je “Silicijumska dolina zabrinuta zbog recesije u narednim mjesecima”.

Proizvođač iPhone-a nastoji da ograniči rashode i rast radnih mjesta u nekim od svojih odjeljenja, izvestio je Bloomberg.

Oprezniji stav oponaša pristup njegovih tehnoloških konkurenata – uključujući Amazon, Alphabet i Microsoft – koji su svi preduzeli korake da uspore potrošnju i zapošljavanje.

Vijest je izazvala pad vrijednosti akcija kompanije i povećanu strepnju oko kvartalnih rezultata koji ove sedmice treba da budu objavljeni. Kompanijama će biti teško da uvjere nervozne investitore. IBM je, doduše, zabilježio rast prodaje bolji od očekivanog, ali su njegove akcije kasnije zabilježile pad.

Apple-ov broj zaposlenih stalno je rastao tokom protekle decenije. Za sada, većina najvećih tehnoloških kompanija ne govori o ukidanju poslova, već samo o smanjenju stope zapošljavanja.

A ukupni rast radnih mjesta u SAD nije zastao. Platni spiskovi su u junu porasli za 372.000, nadmašivši procjenu od 265.000, a radna mjesta u proizvodnji su pomogla da se povećaju rezultati privrede. SAD su u junu dodale 25.000 novih radnih mjesta samo u informatičkoj oblasti.

Ipak, pojedine tehnološke kompanije idu korak dalje, pa se odlučuju i za ukidanje nekih radnih mjesta. To uključuje i Microsoft, koji je prošle sedimce rekao da eliminiše neke pozicije kao “dio reorganizacije”.

Smanjenje utiče na manje od jedan odsto njegove radne snage od 180.000 ljudi, a Microsoft i dalje očekuje da će godinu završiti sa povećanim brojem zaposlenih, što znači da je na drugoj strani zapravo povećao zapošljavanje. U maju je usporeno zapošljavanje u odjeljenjima zaduženim za Windows, Office i Teams, podseća Bloomberg.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *