Potrebni krivični postupci protiv funkcionera koji su dobili bagatelne stanove

Dodajte komentar

Ograničavajuće klauzule, tužbe, ali i krivični postupci, su načini na koje bi država mogla da povrati stanove i kredite date funkcionerima pod povoljnim uslovima.

To je za “Vijesti” kazao stručnjak za borbu protiv korupcije i nekadašnji član Grupe zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) Drago Kos.

Prvi način, za koji Kos kaže da je najmanje siguran da postoji, su ograničavajuće klauzule u ugovorima s funkcionerima.

”Stvarno me čudi ako u ugovorima s funkcionerima, kojima su dodijeljeni stanovi, ne piše da se ugovori poništavaju, ako su tokom apliciranja predati netačni podaci o stambenom pitanju. Ako toga nema, to je zaprepašćujuće. Ako ta klauzula postoji, a nisam siguran da postoji, onda im je lako oduzeti tu imovinu”, ističe Kos.

Prema njegovim riječima, drugi način je da Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore pokrene tužbe.

”Treći način su krivični postupci protiv svih koji su u prijavama naveli netačne podatke. Po tim krivičnim prijavama bi državno tužilaštvo tražilo povrat protivpravno dobijene imovinske koristi. Kad se govori o krivičnom gonjenju, i tu su dva aspekta. Krivično mogu biti gonjeni ljudi koji su dali netačne podatke o stambenom pitanju, ali i oni koji su o tome odlučivali, ako su o tome znali”, naglasio je Kos.

Vladina arhiva o dodjeli stanova i stambenih kredita pod povlašćenim uslovima je “u velikoj mjeri uništena”, saopšteno je ranije tokom mandata bivšeg saziva Vladinog Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Ali, utvrđen je konačni bilans “bahaćenje” – u posljednjih desetak godina otišlo je najmanje oko 25 miliona eura i funkcionerima dodijeljeno oko 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora.

Nova Vladina Komisija za stambena pitanja predložila je da se Odluka o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera stavi van snage i da se pristupi izradi nove, čiji bi kriterijumi bili pravičniji i jasno definisani, a rad Komisije što transparentniji.

Govoreći o učincima Agencije za sprečavanje korupcije, Kos kaže da aktuelni Zakon o sprečavanju korupcije ima manjih nedostataka, ali je i nakon šest godina dobar propis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *