Nezvanično: ECB razmatra podizanje kamatne stope za pola procenta

Dodajte komentar

Kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) raspravljaće o tome hoće li povećati kamatne stope za više od očekivanih 50 baznih bodova na svom sastanku u četvrtak, rekla su Reutersu dva izvora izravno upoznata sa situacijom.

ECB poteže za povećanjem kamatnih stopa kako bi se ukrotila rekordno visoka inflacija.

Izvori su rekli da kreatori politike takođe pokušavaju postići dogovor o pružanju pomoći zaduženim zemljama poput Italije na tržištu obveznica – pod uslovom da se pridržavaju pravila Evropske komisije o reformama i budžetskoj disciplini.

Izvori, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer su razmatranja privatna, dodali su da je rasprava o tome treba li povećati stope za 25 ili 50 baznih bodova i dalje otvorena.

Druge velike centralne banke podižu stope u većim obimima, poput 75 ili čak 100 baznih bodova, kako bi obuzdale rastuću inflaciju, povećavajući pritisak na ECB da učini više.

No prijeteća recesija u eurozoni učinila je neke guvernere opreznijima u pogledu gušenja rasta. Portparol ECB-a odbio je da komentariše, navodeći kao razlog tiho razdoblje banke prije sastanka.

Euro je skočio u utorak nakon što je Reuters prvi izvijestio da se raspravlja o povećanju za 50 baznih bodova, a posljednji je put porastao za 0,9% u odnosu na dolar na 1,0232 dolara. Jedinstvena valuta prošle sedmice nakratko je pala ispod pariteta.

Prinosi na državne obveznice eurozone takođe su porasli, pri čemu njemačka dvogodišnja referentna vrijednost sada iznosi 1,329%.

ECB je 9. juna nakon svog posljednjeg sastanka rekao da će postupno povećavati kamatne stope, vjerovatno za 25 baznih bodova u srpnju, a veći pomak je moguć u septembru.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *