Monteput: Očekivani dnevni prihod od autoputa do 30.000 eura

Dodajte komentar

Očekivanja Monteputa je da će se dnevni prihod od auto-puta “Princeza Ksenija” kretati od 25.000 do 30.000 eura, saopštili su iz tog preduzeća za portal CdM. Ukoliko se projekcije Monteputa obistine, država bi na godišnjem nivou, od putarine prihodovala između devet i 10 miliona eura, a što bi na mjesečnom nivou bilo oko 800 hiljada eura.

“Prvih dana je zabiljažen veliki promet saobraćaja, očekujemo i kada počne naplata da se neće značajno smanjiti obim saobraćaja, očekujemo da će se dnevni prihod kretati od 25.000 do 30.000 eura”, naglasili su iz Monteputa.

Uz besplatan prolaz, novootvorenom dionicom auto-puta Smokovac – Mataševo od njegovog otvaranja 14. do 18. jula prošlo je 81.246 vozila, kazali su iz Monteputa za CdM. Hipotetički govoreći i pod uslovom da su sva vozila bila putnički automobili za koje je cijena putarine 3,5 eura, za prva četiri dana prihod od putarine bio bi oko 284 hiljade eura.

Takođe, tokom istog perioda, ekipe službe spašavanja intervenisale su četiri puta.

“Ekipa Službe zaštite i spašavanja intervenisala je četiri puta i uspješno okončala intervenciju. Incidenti se događaju najčešće na dionici poslije tunela Vjerenik ka Mateševu”, kazali su iz Monteputa za CdM.

Prethodnih dana svjedočili smo vijestima da se vozači na auto-putu ne pridržavaju pravila, pa smo imali slučajeve vožnje suprotnom trakom, prekoračenje brzine… Iz Monteputa ističu da, iako se većina vozača pridržava propisa, ima i onih koji ne poštuju pravila.

“Veliki broj vozača se pridržava propisa i poštuju pravila kretanja na autoputu ali imamo i korisnika koju ne poštuju pravila. Tako da smo imali zadržavanje u tunelu, vožnju u suprotnom smjeru-jedno vozila i kao najšeći prekršaj prekoračenje brzine. Pomoć imamo i od službenika Uprave policije koji obilaze traku patrolnim vozilom i presretačima”, kazali su za CdM iz tog preduzeća.

Najvažnije za sve učesnike u saobraćaju, naglašavaju iz Monteputa, je da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Podsjećamo, cijena proritetne dionice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Do 21. jula putarina je besplatna, a nakon toga ona će za motocikle iznositi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *