Drecun: Uspostaviće se novi finansijski svjetski poredak, CG zrela za stručnu vladu

Dodajte komentar

Najnovije sniženje cijje ena goriva trenutno jer smo tek na početku globalne ekonomske krize, kazao je za RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On smatra da je Crna Gora za to potpuno nespremna, jer ni svoje brašno, te da je zemlja “zrela za ozbiljnu, stručnu vladu”.

“Bojim se da ulazimo u takvu situaciju – naročito Crna Gora – da ne možemo ništa da uradimo. Jedino što možemo je da proizvodimo više hrane. U kriznim vremenima, hrana je osnovni resurs. Narod je sit i ne morate da brine ima li hljeba – a mi još nemamo svoje brašno. Neshvatljiva je takva neodgovornost tvoraca ekonomske politike”, kazao je analitičar.

Istakao je da Crna Gora proizvodi svega 2.000 tona pšenice, a potrebe su 100.000 tona.

“Koncipirali smo ekonomiju kao da nikada neće biti turbulencija. Trebalo je da stvaramo rezerve, supstituišemo uvoz, afirmišemo poljoprivredu. Svi pričaju, niko ništa ne radi”, naglasio je on i dodao da “Nikada nije kasno za poljoprivredu”.

On smatra da se sve može brzo promijeniti u korist građana Crne Gore, “ako neko počne da radi na tome”.

“Crna Gora nije preduzela ništa da se odupre svjetskoj krizi koja je nastala kao posljedica rata u Ukrajini. Uvozno zavisna zemlja, spoljno trgovinski deficit kao rak-rana, nemamo svoju valutu. Šta ostaje? Realno – valutu možete da nabavljate iz pozajmica, donacija, a realni novac od naših ljudi iz inostranstva i izvoza. Stalno ćemo imati potrebu za zaduživanjem i stalno ćemo se svađati”, kazao je on.

Rekao je da je mnogo nerealnih obećanja potkovanih političkom podrškom.

“Mislim da je Crna Gora nakon ovih dešavanja zrela za ozbiljnu, stručnu vladu. Ne vladu sastavljenu od dubinaca i uhljeba, već jednu potpuno relevantnu koju će priznati i širi region. Ima u Crnoj Gori takvih ljudi, a imamo ih i van”, smatra on.

Euro pada od 2016.

Drecun kaže da je euro počeo da pada još 2016. godine.

“Ovaj rat donosi velike promjene na globalnom ekonomskom nivou i već je imao jedan udar na varijabilu kada je Rusija odlučila da svoju naftu fakturiše u svojoj valuti. Snaga dolara je vješto nametnuta svijetu i zbog toga je povjerenje u tu valutu veliko, jer je on bio svjetski novac. Imate ga u svim zemljama i mnogi teoretičari govore da postoje dva dolara – onaj u SAD-u i onaj u svijetu”, kazao je on.

Smatra da će se ovaj trend nastaviti neko vrijeme. Navodi da tražnja za evropskom robom pada jer je nema.

“Dolaze alternativna tržišta. Evropa je, uvodeći sankcije Rusiji, sebi napravila medvjeđu uslugu. Uveli ste sankcije svojoj sirovinskoj bazi”, istakao je on.

Kak je rekao, sada dolazi vrijeme “svjetskog reseta”.

“Uspostaviće se novi finansijski svjetski poredak. Kakav će on biti, ne znamo. Još se političke elite nadmeću oko toga. Ključ raspleta biće, po mom mišljenju, sljedeće godine kada imamo izbore za Kongres, gdje se već danas očekuje pobjeda Republikanaca. Ako Demokrate pobijede, doći će do predsjedničkih izbora u nekom novom ambijentu 2024. godine i tu će biti promjena geopolitičke karte svijeta”, objašnjava analitičar.

On ističe da euro gubi, a Evropa pokazuje slabost.

“Bojim se da će ovakvo stanje potrajati, zato što Evropa ne pokazuje političku snagu da ozdravi svoju ekonomiju. Ona je dodatno oslabljena sankcijama prema Rusiji. Imamo i paradoksalnu situaciju da Evropska komisija apeluje na Mađarsku da dijeli gas sa ostalim članicama kojima on nedostaje. Njemačka je najzavisnija evropska zemlja od ruskog gasa, a ona je motor ekonomije u Evropi. Ako poklekne, to će ostaviti velike posljedice. Francusku će da čuva svoje interese. Ona ne zavisi od ruskih energenata i mislim da je u najboljoj poziciji”, objašnjava Drecun.

Dodaje da je EURIBOR ustanovljen na 0,27 odsto i svi koji imaju promjenljive kamatne stope kredita, one će se uvećati do januara.

“Kamate su uvijek znak bolesti ekonomije i da nešto nije u redu”, zaključio je on.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *