Danilovgradu odobren kredit za rekonstrukciju starog puta, Prostorni plan tek u oktobru 2023.

Dodajte komentar

Opština Danilovgrad dobila je „zeleno svjetlo“ od Vlade da podigne pola miliona eura vrijedan kredit kod podgoričke Erste banke, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici.

Kako je navedeno u obrazoloženju odluke, ovaj novac biće korišten za nastavak rekonstrukcije starog puta koji povezuje Danilovgrad i Podgoricu preko Martinića.

Ova saobraćajnica povezuje seoska područja sa teritorija Spuža, Martinića i okolnih sela sa centrom Danilovgrada i Podgoricom, i ima ključni značaj za poljoprivredna gazdinstva koja gravitiraju ovoj ruti.

„Takođe, put vodi ka velikim svetilištima koja se nalaze na teritoriji Opštine Danilovgrad i od velikog je značaja za razvoj vjerskog turizma“, precizira se u odluci.

Rekonstrukcija ovog lokalnog puta sastavni je dio Strateškog plana razvoja Opštine Danilovgrad za period od 2019. do 2023. godine.

Novi termin za Prostorni plan

Rok za završetak Plana generalne regulacije Crne Gore ponovo je produžen – ovog puta za 12 mjeseci, pa je novi datum do kada će biti gotov sada oktobar 2023. godine.

To je definisano izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je Vlada juče usvojila. Riječ je o ključnom strateškom dokumentu države, koji već kasni najmanje dvije godine. Naime, prethodni prostorni plan bio je oročen na 2020. godinu, a spori rad na novom dokumentu prije krizne izazvane koronavirusom – a naročito nakon nje – dodatno je ostavio prostora za širenje sive zone i nepoštovanje starih planova na svim nivoima.

„Plan generalne regulacije Crne Gore predstavlja osnov za veliki broj značajnih aktivnosti i postupanja propisanih Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, pa su, sledstveno tome, predviđene procedure u prelaznom periodu, koje su oročene i uslovljene donošenjem Plana“, navodi se u odluci Vlade i podsjeća da će zakon imati „značajne ekonomske i socijalne efekte na državu i stanovništvo jer će se obezbijediti stabilan i održiv sistem planiranja prostora“.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *