UPCG: Direktni platni promet sa Srbijom važan signal privredi i građanima

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja i podržava najavu ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će uskoro biti razmatrani predlozi za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije, a koju prepoznaje kao važan signal za konačno pokretanje procesa eliminisanja dugogodišnje biznis barijere u poslovanju i smanjenja troškova građanima i privredi.

Kako su podsjetili iz te poslovne asocijacije, više od 15 godina ukazivala na težinu problema nepostojanja platnog prometa između Srbije i Crne Gore.

“Ključni razlog je, očigledno, bio izostanak spremnosti nadležnih organa da se iznađe rješenje, a ne obezbjeđenje nekih tehničkih i normativnih pretpostavki, što je bilo objašnjenje koje se godinama unazad saopštavalo i njime opravdavalo nametanje dodatnih transakcionih troškova privredi. Imajući u vidu da je obim razmjene roba i usluga između ove dvije zemlje daleko najveći, neobjašnjivo je da toliko dugo  vremena nije nađen interes nadležnih organa da se privredama Srbije i Crne Gore olakša poslovanje, uspostavi efikasniji i jeftiniji platni promet između građana i preduzeća dvije države i značajno smanje troškovi istog”, dodaju u saopštenju.

Takođe su ukazali da su, u cilju rješavanja problema, centralne banke Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine zaključile Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja, te banke Srbije i Crne Gore saopštile da se “obezbijeđene sve pretpostavke za učešće banaka iz ove dvije zemlje u sistemu međunarodnog kliringa plaćanja u eurima, ali da je mali broj banaka za to pokazao interes”.

“Finansijski sektor očigledno tada nije vidio svoj interes (upravo suprotno-vjerovatno su u rješavanju problema vidjeli smanjenje prihoda u slučaju ostvarenja direktnog platnog prometa) jer, da je isti bio ugrožen, sigurno bi našli način da se problem efikasno i brzo riješi. UPCG je sa svim Vladama Crne Gore koje su se smjenjivale u periodu od sticanja nezavisnosti ukazivala na neprihvatljivost  postojeće situacije i zahtijevala rješavanje problema. Na sastanku predsjednika UPCG Predraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića, koji je održan u Beogradu 12. decembra 2021. godine, uz učešće članova udruđenja, zaključeno je da ova dva reprezentativna  udruženja poslodavaca, u dijalogu sa vladama obje države, moraju naći najbolji i najefikasniji odgovor za ovaj apsurdni problem”, naveli su iz UPCG.

Iako je samo to do sada nedostajalo, ističu, došlo je vrijeme da konačno možemo da svjedočimo postojanju dobre volje i namjere da se ova očekivanja i ispune.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.