Klimatolog: Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje

Dodajte komentar

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje na najviše 1,5 stepeni celzijusovih u poređenju s predindustrijskim nivoima, upozorio je u ponedjeljak njemački meteorolog i klimatolog uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedjeljak da ćemo “s današnjom emisijom gasova staklene bašte, ovaj nivo premašiti za nešto manje od deset godina”.

“Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru za tri stepena”, nastavio je Latif. “Približavamo se tački u kojoj treba priznati: Vrijeme je isteklo”, dodao je.

Globalno zagrijavanje na tri stepena bila bi “katastrofa”, naglasio je Latif ukazujući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti.

Ministri iz 40-ak zemalja raspravljaće o idućim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu koji se održava u ponedjeljak i utorak u Berlinu.

Izvor: SEEbiz/H

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *