Davidović iznio uslove za kupovinu Željezare, potrebno snabdijevanje vodom i strujom

Dodajte komentar

Snabdijevanje Željezare iz Liverovićkog jezera, gradnja solarnih panela i vjetroelektrana do kapaciteta potrebnih za rad fabrike uslov su da Željezara radi – predočio je na jutrošnjem sastanku biznismen Miodrag Daka Davidović ministru ekonomije Goranu Đuroviću i predsjedniku odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću.

Davidović je kazao Pobjedi da nijesu ni dobili, ali ni tražili nikakve benefite od EPCG, već da će struju plaćati kao i drugi potrošači, dok ne obezbijede proizvodnju sopstvene struje. Da bi se sprovele potrebne procedure za to, dogovoreno je da se ovih dana organizuje sastanak sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović kao i sa predstavnicima CGES-a.

– Potrebno je da se obezbijedi da Željezara ponovo koristi vodu iz Liverovićkog jezera, jer njime, na volšeban način, sada gazduje neka druga institucija. Željezara se odatle napajala 66 godina, sagradila je branu, ali se sada vodi na nekog drugog. Mora se ući u trag i vidjeti šta se sa tim desilo – kazao je Davidović dodajući da se nada da će biti ispoštovan dogovor postignut na jutrošnjem sastanku.

Upitan dokle se stiglo sa pregovorima sa Turcima, Davidović je kazao da je sa njima Vlada pregovarala te da vjeruje da tu neće biti problema ukoliko od države dobije uslove koje traži za nesmetan rad Željezare.

– Željezara ne može da radi bez vode i struje, i to je prvi i osnovni uslov, bez toga ne može ništa – kazao je Davidović.

Radnici su se jutros umjesto ispred Vlade, okupili ispred Ministarstva ekonomije, nakon čega su se vratili u Nikšić jer je, kako je kazao predstavnik radnika koji je takođe bio na sastanku Ivan Vujović, planirano da Davidović sa delegacijom posjeti fabriku oko 13 časova.

Prethodno su od Vlade tražili da se na jutrošnjoj sjednici da garancija Davidoviću da će moći da izgradi sopstvene izvore energije.

– Pošto ne sumnjamo u Vašu javno iskazanu spremnost da ćete uraditi sve, u granicama svojih ingerencija, da se sačuvaju proizvodnja u Željezari Nikšić i radna mjesta svih 250 zaposlenih i da se stvori pretpostavka za nova zapošljavanja, očekujemo da ćete izaći u susret našoj inicijativi i otkloniti posljednju prepreku kako bi zainteresovani investitor potpisao kupoprodajni ugovor i zaposlene vratio u fabričke hale, čime bi se okončala višemjesečna agonija u fabrici – poručili su premijeru Dritanu Abazoviću.

Vujović je kazao Pobjedi da se nada da bi do kraja nedjelje konačno trebalo da bude poznato da li će se steći svi uslovi da Davidović preuzme Željezaru.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *