Na auto-putu od milijardu, 60.000 eura dnevno

Dodajte komentar

Ako bi se trend broja automobila koja prolaze novootvorenom dionicom auto-puta Smokovac Mataševo nastavio, država bi od putarine zarađivala i više nego što je planirano.

Iz Vlade su saopštili da je u prva 24 sata od otvaranja prioritetne dionice “Princeza Ksenija”, auto-putem prošlo više od 18 hiljada vozila, što bi značilo i prihod od oko 63 hiljade eura, u slučaju da se putarina naplaćivala i pod uslovom da su sva vozila putnički automobili koji su koristili maksimalnu distancu.

U tom scenariju, koji je ipak nerealan zbog špica turističke sezone i besplatnog prolaza, država bi prihodovala oko dva miliona eura mjesečno, odnosno 24 miliona eura godišnje.

Prema projekcijama državnog preduzeća “Monteput”, koje gazduje auto-putem, od prioritetne dionice se očekuje godišnji prihod od putarine od 9,3 miliona eura.

Čak i uz broj prolazaka auto-putem prvog dana, uz besplatnu putarinu u špicu turističke sezone, godišnje bi se u kasu slilo znatno manje od 31,3 miliona eura, koliko je, prije početka izgradnje, projektovano od ukupne putarine i drugih komercijalnih prihoda.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *