Crna Gora: Lidl će kasniti sa otvaranjem marketa zbog opstrukcija

Dodajte komentar

Njemački globalni trgovački lanac Lidl kasniće sa otvaranjem marketa u Crnoj Gori zbog opstrukcija koje ne dolaze iz Vlade Crne Gore, potvrdilo je portalu BiznisCG više izvora iz poslovne zajednice.

Prema prvobitnim planovima, Lidl je trebao da otvori 17 marketa i veliki distributivni centar tokom naredne godine, ali je taj rok ugrožen, jer “sve sporije ide od očekivanja”. Uz to Lidl je planirao da otvori 1.000 radnih mjesta uz cijene koje će biti niže od postojećih u crnogorskim trgovačkim lancima Voli i “Laković” koji su direktna konkurencija Lidlu. Sada se spekuliše da Lidl može otvoriti prve markete tek 2024.godine.

Više izvora iz poslovne zajednice tvrde da Vlada ne opstruira već pomaže koliko može, ali da opstrukcije dolaze “od pojedinih segmenata poslovne zajednice”.

Podsjetimo, prema pisanju Investitora, kompanija MMS Property Solutions, koja je u međuvremenu preimenovana u Lidl Crna Gora, kupila je urbanističku parcelu broj 3 u zahvatu DUP-a RTV-Centralne djelatnosti za 10,82 mil eura.

U pitanju je lokacija iza zgrade Javnog servisa RTCG, poznata kao rupa Bolići, koja je godinama tražila investitora.

Ovo je druga kupovina zemljišta od strane kompanije sa ranijim nazivom MMS Property Solutions. U januaru ove godine objavljeno je da je kompanija za 3,73 miliona eura kupila 13,2 hiljade kvadrata zemljišta nekadašnje fabrike Radoje Dakić.

Portal BiznisCG je uputio pitanja na zvanični mail Lidla, ali odgovore do subote nije dobio.

Kompanija Lidl se nije zvanično oglašavala da potvrdi ili demantuje navode o opstrukcijama.

Maloprodajni lanac Lidl dio je Švarc grupe čije je sjedište u Nekarsulmu u Njemačkoj.

Prva Lidl prodavnica otvorena je 1973. godine u Ludvigshafenu, a već krajem 80-ih godina postojalo je više od 600 samo na području tadašnje Zapadne Njemačke.

Veliko, novo tržište, otvara se 1989. godine, padom Berlinskog zida, kada Lidl počinje da se širi i u istočni dio zemlje.

Lidl je prisutan u 32 zemlje širom svijeta s oko 11.200 trgovina i više od 200 logističkih centara i skladišta u ukupno 29 zemalja.

U Srbiji su prisutni od 2018. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *