VW Grupa: Prodaja pala za petinu

Dodajte komentar

Njemački automobilski koncern Volkswagen izvijestio je da je u prvoj polovini godine prodao za petinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, prije svega zbog smanjenih isporuka u Evropu i Kinu.

VW Grupa isporučila je širom svijeta ukupno 3,875 miliona vozila, što je za 22,2 odsto manje u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Posmatrano po regijama, najviše je pala prodaja u centralnoj i istočnoj Evropi, za čak 40,9 odsot u odnosu na prvih šest mjeseci u 2021. godini.

U zapadnoj Evropi smanjena je za 20,7 odsto, a gotovo isti pad zabilježen je i na kineskom tržištu, uključujući Hong Kong, pokazuje poslovni izvještaj VW.

Isporuke potpuno električnih automobila porasle su za 27 odsto, uprkos uskim grlima u snabdijevanju, privremenom zaustavljanju proizvodnje u Evropi i zatvaranjima u Kini povezanima s koronavirusom. Grupa je u razdoblju od januara do juna isporučila 217.000 električnih automobila.

U ukupnim isporukama na nivou VW Grupe, udio potpuno električnih vozila tako je uvećan sa 3,4 na 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Najveći pokretač rasta prodaje bila je Kina, gdje je prodato 63.500 potpuno električnih vozila, gotovo tri i po puta više nego u prvih šest mjeseci 2021, pokazuje izvještaj kompanije.

Što se tiče isporuka po regijama, Evropa i dalje zauzima vodeću poziciju, sa 128.800 prodatih potpuno električnih vozila i 59 odsto udjela na nivou grupe.

Drugo najveće tržište bila je Kina, s udjelom od 29 odsto. U SAD-u prodato je 17.000 vozila, osam odsto ukupno isporučenih u svijetu na razini VW Grupe, pokazuju podaci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *