Pravi problemi s avionskim prevozom tek stižu

Dodajte komentar

Nema brzog rješenja za probleme avio-industrije, kaže izvršni direktor WizzAira Jozef Varodi.

Čelnik mađarskog avio-prevoznika rekao je da su zrakoplovna industrija i vlade potcijenili brzinu oporavka od Covid-19 i istakao da su “nevjerovatno beskorisni” štrajkovi radnika pogoršali probleme.

Broj letova širom Evrope značajno se povećao otkako su ukinuta ograničenja putovanja, a očekuje se da će promet ovog ljeta dosegnuti više od 90 odsto nivoa prije pandemije Covida.

Ali, nedostatak osoblja i štrajkovi u cijeloj industriji doveli su do toga da se putnici suočavaju s dugim čekanjima u redu, kašnjenjima i otkazanim letovima dok se avio-kompanije i aerodromi utrkuju kako bi pokrile praznine.

Londonski aerodrom Heathrow ove sedmice je obavijestio avio-kompanijama da pauziraju prodaju karata i postave dnevno ograničenje od 100.000 putnika. Amsterdamski Schiphol takođe je stavio slična ograničenja za putnike. Niskotarifna kompanija EasyJet ovog je ljeta otkazala oko 10.000 svojih letova.

“Mislim da niko ne bi trebalo da očekuje iznenadno poboljšanje”, rekao je Varodi, dodajući da WizzAir mijenja svoje obrasce letova kako bi izbjegla poremećaje.

“Neće biti savršeno pa mislim da nećemo imati sjajno ljeto. Ali činimo sve što možemo kako bismo osigurali sigurnije mreže u sistemu”, dodao je.

WizzAir se suočio s manje problema od nekih svojih jeftinih suparnika, ali Varodi je rekao da je industrija u cjelini – kao i vlade – potcijenila brzinu oporavka.

Postoje nedostaci u cijelom sektoru, a mnogi se u industriji žale na dužinu procesa bezbjednosne provjere, koji može potrajati i do 16 sedmica za nove zaposlene.

No Varodi je ukazao na nedostatak u upravljanju avio-saobraćajem kao na dugoročni problem.

“To je vrlo teško područje za obuku ljudi. To je dvije do tri godine, tako da nema brzog rješenja”, objasio je on.

Okrivio je nacionalne vlade za koje je rekao da su trebalo da učine više da se pripreme za ponovno pokretanje.

“Upravljanje avio-saobraćajem je vladina organizacija, pa su vlade trebale učiniti mnogo više u pogledu predviđanja onoga što dolazi i osiguravanja da njihovi sistemi mogu zadovoljiti potražnju”, rekao je u intervjuu za Politico.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *