Požurite s kupovinom: Intel podiže cijene procesora

Dodajte komentar

Kompanija Intel počela je da informiše svoje partnere o povećanju cijena procesora i drugih proizvoda tokom ove godine zbog povećanja troškova, piše portal Nikkei Asia.

Prema toj informaciji Intel će podići cijene svih svojih flagship procesora, ali i šireg raspona drugih čipova, uključujući WiFi i druge čipove.

Mada cijene još nisu finalizovane, izvještaj govori da će neki procesori poskupjeti i do 20 odsto, a razlozi su inflacija, povećane cijene materijala, transporta i cijene rada.

Ovo povećanje cijena dolazi u trenutku kada se očekuje dalji pad isporuka PC hardvera, koji se u posljednja dva kvartala sve manje prodaje, pa je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći kvartalni pad na globalnom tržištu u proteklih devet godina.

Osim što je PC tržište u protekle dvije godine zabilježilo rast zbog pandemije i rada od kuće, pa je sada počelo da stagnira kako se svijet vraća u normalu, padu isporuka doprinosi i rat Rusije u Ukrajini, s obzirom na to da rusko tržište čini između pet i deset odsto svih PC isporuka u EMEA regiji.

Istovremeno kada se Intel sprema da poveća cijene CPU-a, na tržištu GPU-a je suprotna situacija. S obzirom na to da kriptorudarima grafičke kartice više ne predstavljaju isplativi alat za rudarenje, došlo je do njihovog gomilanja u skladištima, pa su cijene u stalnom padu.

Ako se spremate složiti novi PC, možda je sada idealno vrijeme za to dok Intel ne počne da poskupljuje procesore i dok su cijene grafičkih kartica u padu. Ako ćete predugo čekati, stvari bi se mogle izjednačiti pa nećete ništa uštedjeti ukoliko želite da ugradite najjače procesore i najmoćniju grafiku.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *