MANS: Carević hoće da otkupi Krimovicu za 1,93 eura po kvadratu

Dodajte komentar

Kompanija Carinvest, kojaje u vlasništvu porodice predsjednika budvanske opštine Marka Bata Carevića, pokušava da primora Vladu dajoj za 1,2 miliona eura proda zemljište na Krimovici koje ova kompanija uzurpirajoš od 2015. godine, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Dejan Milovac (Istraživački centar MANS) naveo je da je krajem novembra prošle godine kompanija Carinvest u kotorskom Osnovnom sudu predala tužbu protiv Crne Gore tražeći da joj se prizna vlasništvo nad preko 620 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Kompanija bi zauzvrat u budžet države uplatila 1,2 miliona eura, odnosno 1,93 eura po metru kvadratnom.

Tužba

U tužbi se navodi daje namjera kompanije Carinvest da kroz parnični postupak “pribavi u svojinu zemljište koje je sve do angažmana tužioca (kompanije Carinvest) bilo u cjelosti zapušteno, neiskorišćeno i bez ikakvih benefita po državu Crnu Goru”. Carevići dalje u tužbi navode da su se od 2015. godine do danas više puta obraćali državnim institucijama i organima lokalne uprave pokušavajući da reguliše status zemljišta koje je uzurpirao, a za koje tvrde da je bilo “neiskorišćeno i zaboravljeno od strane državnih organa”.

– Da su Carević i njegova kompanija godinama računali baš na tu ,,zaboravnost državnih organa pokazuje i situacija na samom terenu. Dok je državna administracij a ,,ćutala, mehanizacija Carevića je neumorno radila. Za nepunih sedam godina, Carević je na uzurpiranom državnom zemljištu izgradio ogroman turističko-poljoprivredni kompleks koji se prostire na preko 6.000 kvadratnih metara, a svi objekti su izgrađeni bez građevinskih dozvola i pušteni u rad bez upotrebnih dozvola. Da su državni organi imali punu informaciju o onome što se dešava na državnom zemljištu, svjedoči i činjenica da je svaki od nelegalno podignutih objekata uredno registrovan u kotorskom katastru i upisan kao vlasništvo kompanije Carinvest naveo je Milovac.

Posjete premijera i ministara

On je podsjetio da je nakon izbora 2020. godine, podrška ovom nelegalnom projektu postala još i vidljivija, pa su tako nelegalnu farmu Carevića posjetili bivši premijer Zdravko Krivokapić, ali i ministri poljoprivrede Aleksandar Stijović i urbanizma Ratko Mitrović.

Sada, nakon sedam godina besplatnog korišćenja državnog zemljišta za ubiranje ličnog profita, Carević u tužbi navo-
di da je spreman na ,,zakonite i transparentne pregovore o svim spornim pitanjima, te da će cijelo vrijeme insistirati na mirnom rješenju ovog spora ukoliko tužena strana (država Crna Gora) pokaže razumijevanje za privrednu aktivnost koja je od potpuno devastiranog područja napravila novu vrijednost i za opštinu (Kotor) i za državu i za ovog tužioca (kompaniju Carinvest).

Krivična djela

– Protivpravno zauzimanje zemljišta je krivično djelo kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, navodi se u članu 254 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG). Takođe, KZCG sankcioniše i izgradnju objekata bez građevinske dozvole i to kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

I pored podnijetih krivičnih prijava Carević i njegova kompanija Carinvest do sada nijesu odgovarali za uzurpaciju preko 612.000 kvadratnih metara državnog zemljišta i bespravnu izgradnju preko 6.000 kvadrata stambeno-poslovnih objekata kazao je Milovac. On je dodao da su se iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) posljednji put oglasili na ovu temujoš u avgustu prošle godine uz napomenu ,,da će odluka u predmetu biti brzo donijeta”.

– Kako odluka još uvijek nije donijeta, Carević i njegova kompanija su nastavili da nelegalno grade i uzurpiraju na Krimovici, tako da je kompletiran još jedan objekat i to nakon zabrane gradnje koju je inspekcija Ministarstva urbanizma donijela u septembru prošle godine rekao je Milovac.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *