Kripto zajmodavac Celzijus podnio zahtjev za bankrot

Dodajte komentar
Američki kripto zajmodavac Celzijus Netvork (Celsius Network) podnio je zahtjev za bankrot u Njujorku, postajući najnovija žrtva dramatičnog pada cijena tokena u sektoru kriptovaluta, piše Rojters

Celsius sa sjedištem u Nju Džersiju zamrznuo je povlačenja prošlog mjeseca, navodeći „ekstremne” uslove na tržištu, ukidajući pristup štednji za individualne investitore i izazivajući potrese na tržištu kriptovaluta.

U podnesku američkom stečajnom sudu za južni okrug Njujorka, Celsius je procijenio svoju imovinu i obaveze na između milijardu i 10 milijardi dolara, sa više od 100.000 povjerilaca. Kompanija ima 167 miliona dolara u gotovini.

„Ovo je prava odluka za našu zajednicu i kompaniju“, rekao je suosnivač Celsiusa i izvršni direktor Aleks Mašinski.

Kripto zajmodavci kao što je Celsius doživjeli su procvat tokom pandemije COVID-19, privlačeći štediše visokim kamatnim stopama i lakim pristupom kreditima koje rijetko nude tradicionalne banke. Pozajmljivali su tokene uglavnom institucionalnim investitorima, ostvarujući profit od razlike.

Ali poslovni model zajmodavca došao je pod lupu nakon oštre rasprodaje na kripto tržištu podstaknute kolapsom glavnih tokena terraUSD i luna u maju.

Još jedan američki kripto zajmodavac, Voiager Digital Ltd podnio je zahtjev za bankrot ovog mjeseca nakon što je suspendovao isplate i depozite. Singapurski Vauld, manji zajmodavac, takođe je zamrznuo isplate ovog mjeseca.

Celsius je u saopštenju naveo da ne traži ovlašćenje da dozvoli povlačenje kupaca, dodajući da je zatražio od suda da mu dozvoli da nastavi sa radom kao što je plaćanje zaposlenih.

Celzijusov potez u junu da zamrzne povlačenja natjerao je državne regulatore za hartije od vrijednosti u Nju Džersiju, Teksasu i Vašingtonu da pokrenu istrage o firmama.

Izvor: Blic.rs
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *