EU zabranjuje uvoz ruskog zlata i izvoz tehnologija?

Dodajte komentar

Zabrana uvoza ruskog zlata i nadzor nad izvozom napredne tehnologije dio su sankcija u paketu mjera EU protiv Rusije, kao i prijedlog produžavanja sankcija do januara 2023. godine.

“Ruski brutalni rat protiv Ukrajine nastavlja se bez prestanka. Stoga danas predlažemo jačanje naših beskompromisnih sankcija protiv Kremlja, njihovu učinkovitije sprovođenje i prudžavanje do januara 2023. Moskva mora i dalje da plaća visoku cijenu za svoju agresiju”, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Twitteru prilikom uvođenja sankcija.

Usvojeni prijedlog Komisije pojašnjava mnoge odredbe u dosad donesenim sankcijama, što bi, pored ostalog, omogućilo bolje sprovođenje sankcija od strane država članica.

Komisija istovremeno predlaže dodatno usklađivanje sankcija sa saveznicima i partnerima, posebno grupom G7. Prijedlog tako uključuje i zabranu uvoza ruskog zlata u EU, što je krajem juna dogovorila G7 u Njemačkoj.

Prijedlog takođe jača kontrole nad izvozom napredne tehnologije i robe s dvojnom namjenom. Prema neslužbenim informacijama, na američkom popisu već je 60-ak proizvoda. Oni predstavljaju približno 400 miliona eura evropskog izvoza, objasnili su za STA izvori iz EU.

Prema predlogu komisije, na popis sankcionisanih osoba bilo bi dodato 47 pojedinaca, uglavnom političara i oligarha, te osam kompanija, rekli su izvori.

Predloženi paket mjera sadrži dodatne garancije da sankcije EU nisu usmjerene na trgovinu poljoprivrednim proizvodima između trećih zemalja i Rusije, naglašava Komisija.

Osim toga, svojim predlogom preciziraju obim pojedinih finansijskih i privrednih sankcija. Istovremeno, sve postojeće sankcije koje je EU uvela u sklopu šest paketa produžavaju se do kraja januara 2023. godine.

O predlogu Komisije u ponedjeljak će raspravljati ministri vanjskih poslova EU, a nakon njihove sjednice sastaće se stalni predstavnici članica EU. Potvrda o dodavanju sankcija zakazana je za srijedu.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *