Devet knjiga o psihologiji koje treba da pročitate

Dodajte komentar

Misliti, brzo i sporo, Danijel Kahneman

Kako navodi psihološkinja i autorka Susan Vaincheck, ako želite da razumijete kako ljudi misle i reaguju onda ovo morate da pročitate. Osim toga, jedan od razloga zašto bi trebalo da pročitate ovo djelo, jeste što je autor ekonomista koji je dobio Nobelovu nagradu.

Ako želite da znate kako da napravite trajne promjene u svom ponašanju ili ponašanju nekoga koga poznajete, onda je ovo knjiga koju bi trebalo pročitati. Ona će vam reći šta je to što, po istraživanju, “radi”, a šta ne.

Poriv, Danijel Pink

Ova knjiga pokriva istraživanje ljudske motivacije u posljednjih nekoliko godina. Osim toga, kako kažu kritičari, knjiga je dobro napisana i vrlo lako se čita.

Nevidljiva gorila, Christofer Chabris i Daniel Simons

Chabris i Simons objašnjavaju svoje istraživanje koje pokazuje kako ono što mislimo da vidimo i doživljavamo zapravo nije ono što je napolju.

Sami sebi stranci, Timothy Wilson

Još jedno djelo autora Timothy Wilsona. Kako navodi Susan Vaincheck, ovo je akademsko i psihološko djelo, koje je “pokrenulo da razmišlja o temi nesvjesnog”.

Spoticanje o sreću, Danijel Gilbert

Britansko kraljevsko društvo proglasilo je ovu knjigu najboljom knjigom o nauci. Danijel Gilbert opisuje nedostatke maštovitosti i iluzije, koji nastaju kada se predviđa budućnost, odnosno opisuje sve ono što je prouzrokovalo da pogrešno zamišljamo sjutrašnjicu.

Slikovito oživljavajući najnovija naučna otkrića u psihologiji, kognitivnoj neurologiji, filozofiji i biheviorističkoj ekonomiji, Gilbert objelodanjuje ono što su naučnici otkrili o jedinstvenoj ljudskoj sposobnosti zamišljanja budućnosti i o našoj mogućnosti da predvidimo koliko će nam se ona svidjeti kada se nađemo u njoj.

Moć navike, Charles Duhigg

Nagrađivani novinar “New York timesa” Charles Duhigg vodi nas do uzbudljivog ruba naučnih otkrića koja objašnjavaju zašto postoje i kako se mogu mijenjati navike – preoblikujući nam posao, zajednicu i život.

Umjetnost biranja, Sheena Iyengar

Sheena Iyengar proučava kako biramo – i kako se osjećamo povodom izbora koje pravimo. Ona priča o trivijalnim izborima velikih kompanija, ali i o onim bitnim i dijeli svoje izuzetno istraživanje koje otkriva neke iznenađujuće stavove u vezi s našim odlukama.

Made to Stick, Cheap i Dan Heat

Ovo je mala knjiga koja objedinjuje istraživanje o onome što plijeni našu pažnju, tjera nas da se prisjećamo i motiviše na akciju. Lako se čita, ali dobro objašnjava temu.

Izvor: Manager.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *