Veća zabrinutost za rast cijena nego za rat u Ukrajini ili pandemiju

Dodajte komentar

Cio svijet je u strahu od poskupljenja. Rast privrede je usporen, ove godine u Evropskoj uniji biće 2,7 odsto, naredne svega jedan i po procenat. A inflacija je dostigla istorijski maksimum – 7,6 odsto u eurozoni, a 8,3 u Evropskoj uniji.

Inflacija je stigla u sve djelove svijeta i tu je da ostane, kažu, nekoliko godina. Ove će globalna stopa u prosjeku biti 7,7 odsto. To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja njemačkog i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku u kojem je učestvovalo oko 100 zemalja i 660 ekonomista.

Posebno visoke stope inflacije, preko 20 odsto, očekuju se u Južnoj Americi, Sjevernoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji. Relativno sporo cijene će rasti – u Sjevernoj i Centralnoj Americi i velikom dijelu Evrope, gdje je očekivana stopa rasta ispod deset procenata.

„Akcije Moskve remete snabdijevanje energentima i žitom, podižu cijene i slabe povjerenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda podržaće ovogodišnji rast, ali za 2023. godinu značajno smo revidirali prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u idućoj“, kaže evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Inflacija je neuobičajeno visoka u Njemačkoj, ekonomski najjačoj zemlji u Evropi. Rast cijena brine građane više nego rat u Ukrajini ili pandemija. Gotovo trećina strahuje da će morati da promijeni način života. U banci hrane u Dizeldorfu sve veći broj stanovnika traži pomoć.

„Vjerovatno više nikada nećemo dostići pretkrizni prosjek. Dramatična društvena kriza najverovatnije će se pogoršati narednih mjeseci, a inflaciji ne vidimo kraj“, navodi Marsel Frazer sa njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

U Austriji brašno je za godinu poskupjelo 129 odsto, puter 76 odsto, a jaja gotovo 50 odsto. Privredna komora zahtijeva da se privremeno smanji PDV na namirnice i uvede strogi nadzor cijena. Inflacija brine kancelara, nedavnom izjavom uzburkao je javnost.

„Ako inflacija nastavi ovako, imamo samo dvije mogućnosti – alkohol ili ljekove za smirenje“, kazao je kancelar Austrije Karl Nehamer.

Najvišu inflaciju u proteklih 40 godina imaju Amerikanci – 9,1 odsto, najviše zbog poskupljenja goriva i hrane. Ponovo rastu redovi ispred banaka hrane širom Amerike, sve je više novih korisnika.

„Cijene hrane su previsoke i svakim danom rastu. Drago mi je što ima neko da nam pomogne“, rekao je jedan stanovnik Kalifornije.

Neprihvatljivo visoki brojevi brinu predsjednika Džoa Bajdena, borba protiv inflacije je, kaže, prioritet.

Federalne rezerve povećale su kamatne stope za 0,75 odsto do kraja jula. Analitičari kažu – trebalo je ranije inervenisati. Što se duže čeka, mjere će biti drastičnije.

Izvor: RTS

 

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *