Sezona loša, suština problema nedolazak Rusa i Ukrajinaca i neplanska politika

Petrovački ugostitelj Ilija Armenko nezadovoljan je ljetnjom turističkom sezonom od koje je, kako kaže, bila gora jedino sezona u godini pojave korone. On je ocijenio da je suština problema nedolazak Rusa i Ukrajinaca, te da smo neplanskom politikom “odsjekli granu na kojoj sjedimo”.

“Ovo nije sezona. Ugostiteljstvom se bavim 30 godina. Jedina gora sezona je bila za vrijeme korone. Petrovac je poluprazan, dok se 15. jula prošle godine tražio krevet više. Privatni smještaj poluprazan. Sad je sredina jula, šta je nama još ostalo od sezone”, pita se Armenko.

On je ocijenio da se crnogorski turizam uništava godinama, i dovode se niskoplatežni gosti.

“To nam je napravilo veoma ozbiljan problem. Ovo je žalosna i tužna priča”, navodi Armenko.

On napominje da su svi dobrodošli, ali da se ne može turizam voditi na način da su elitni hoteli prazni sredinom jula.

Dodaje da bez Rusa i Ukrajinaca nema turizma u Crnoj Gori.

“U Turskoj boravi deset miliona Rusa, a našom poslovnom politikom mi smo uništili turizam. Siječemo granu na kojoj sjedimo. Čudi me da su se takvi promašaji napravili. Mi se iz ovoga ne možemo izvući narednih deset godina”, smatra Armenko.

Prema njegovim riječima, trebalo je naći alternativu ruskim turistima, što Crna Gora nije učinila.

“To je suština problema, naći alternativu Rusima, ali mi to nažalost nemamo. Zapadni turisti dolaze ali u neznatnom broju, i teško je privući visokoplatežne goste sa zapada, jer smo devastirali turistički potencijal”, kazao je Armenko.

Kaže da se najmanje misli na turizam, koji jedini puni budžet i da je takav odnos za rubriku “vjerovali ili ne”.

“Umjesto da dovedemo finansijski najjače turoperatore u Crnu Goru, mi se ubismo oko Temeljnog ugovora. Smije nam se cijela Evropa. Da smo upola truda dali turizmu kao Temeljnom ugovoru, sad bismo bili puni, a ne plakali za sezonom koja polako odlazi”, kazao je Armenko.

On ukazuje i na problem sa radnom snagom.

“Radna snaga nas napušta, neće da radi. Digli smo plate da bi ih zadržali, da ne bi pošli u Hrvatsku i mi smo u velikom minusu i u tom dijelu. Mi ne možemo da podmirimo troškove. Jedino što imamo su inspekcije koje su za nam za vratom”, kazao je ugostitelj iz Petrovca.

On se osvrnuo na lošu saobračajnu infrastrukturu, izlivanje kanalizacije u more i slične pojave.

“Ko da nam dođe? Nemamo kanalizaciju, u Buljarici svake godine plivamo u fekalijama. Nemamo puteve a imamo hotele. To je kao da imate fudbalere a nemate loptu”, navodi Armenko.

On dodaje da otvaranje autoputa u sred sezone neće mnogo promijeniti situaciju jer su ljudi već uplatili angažmane u druge zemlje.

Državni hoteli su prejeftini, objašnjava on, i tvrdi da se zbog toga bilježi veliki broj noćenja.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.