Ovako izgleda globalna ekonomija vrijedna preko 100 triliona dolara (Infografika)

Dodajte komentar

Prelazak granice od 100 triliona dolara nova je prekretnica za globalnu ekoonomiju.

2020. godine globalni BDP je iznosio 88 triliona dolara (2020.), a zatim 94 triliona dolara (2021.), a sada prema najnovijim projekcijama, MMF očekuje da će globalna ekonomija dostići nominalnu vrijednost od gotovo 104 triliona dolara do kraj 2022.

Iako rast nastavlja uzlaznom putanjom, oporavak koji se očekivao u razdoblju nakon pandemije je turbulentan i neizvjesan. Zbog nedavnih sukoba, uskih grla u lancu snabdijevanja i inflacije koja je uslijedila, globalne ekonomske projekcije se revidiraju prema dolje.

Globalni godišnji rast BDP-a za 2022. prvobitno je bio predviđen na 4,4% u januaru , ali je to u međuvremenu prilagođeno na 3,6%.

10 najvećih ekonomija svijeta

Sjedinjene Američke Države su i dalje svjetski ekonomski  lider, s BDP-om od 25,3 triliona dolara — što čini gotovo jednu četvrtinu globalne ekonomije. Slijedi Kina s 19,9 triliona dolara. Slijedi pregled TOP 10 zemalja sa najvećim BDP-om na svijetu:

10 najmanjih ekonomija svijeta

Neka od najmanjih svjetskih ekonomija bile su posebno teško pogođena pandemijom, a zatim su bila najviše pogođena inflacijom i nestašicom hrane kao rezultat rata u Ukrajini.

Evo pogleda na zemlje u svijetu s najnižim BDP-om u 2022.:

Najmanja ekonomija na svijetu prema MMF-ovoj ljestvici je Tuvalu sa 66 miliona dolara. Većina od 50 zemalja sa začelja smatra se zemljama s niskim do srednjim dohotkom i zemljama u usponu/u razvoju. Prema Svjetskoj banci, u zemljama u razvoju nivo dohotka po stanovniku 2022. biće oko 5% ispod trendova prije pandemije.

Predviđa se da će neke zemlje doživjeti negativan rast BDP-a ove godine, posebno ekonomije u nastajanju i ekonomije u razvoju u Evropi.

Na primjer, očekuje se da će Rusija doživjeti stopu rasta BDP-a od -8,5% u 2022. godini, iako tek treba vidjeti kako cijena rata i sve oštrije globalne sankcije utiču na ekonomske izglede zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *