Ništa od akva-parka u Ulcinju: Izgubljena nada za izgradnju vodenog grada

Dodajte komentar

Ulcinjani definitivno neće uživati u čarima akva parka čija je izgradnja najavljena prije gotovo osam godina ali ni do danas nije odmakla dalje od najava.

Ta višemilionska investicija koja se planira i najavljuje još od početka 2014. godine, a nije odmakla dalje potpisanog ugovora kada je prije nešto više od osam godina renomirana turska kompanija “Polin” saopštila da je postigla dogovor da se kamen-temeljac za gradnju akva parka u Štoju postavi za Dan Ulcinja te godine.

Najavljivano je tada da će buduća firma zapošljavati oko 60 radnika, i značajno upotpuniti turističku ponudu najjužnije opštine koja je na ime zakupa prvobitno trebalo da dobija oko 30.000 eura godišnje.

Obećavano je tada Ulcinjanima da će imati najatraktivniji akva park u regionu i da će to biti prava turistička atrakcija u zaleđu Velike plaže, konkretnije u naselju Štoj.

U februaru 2015. godine rečeno je da je završen projekat, a odmah nakon toga navodno su počela geotehnička istraživanja terena.

Kompletna procedura trebalo je da bude obavljena do kraja marta iste godine, kada je trebalo da se startuje sa radovima na izgradnji i montaži centralnih objekata koji su trebali da budu u funkciji početkom jula iste godine.

No, projekat je potom stao zbog imovinskih problema jer je zemljište koje je turskoj kompaniji izdato pod zakup bilo predmet imovinskog spora, koji je potom Opština izgubila. Uslijedile su godine novih obećanja da će investicija biti realizovana na drugoj lokaciji.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kaže za “Dan” da nije optimista da će taj projekat zaživjeti.

– Godinama se pričalo o toj investiciji, ali do danas sve je ostalo na najavama. Od stupanja na dužnost predsjednika Opštine nisam imao kontakata po tom pitanju, niti imam saznanja da se investitor javljao. To je sve što mogu trenutno da kažem jer nemam dovoljno informacija – kazao je Bajraktari.

Kako nezvanično saznajemo, lokalna samouprava je ranije aktivirala bankarske garancije, kako bi naplatila godišnju zakupninu, ali tu informciju nismo mogli provjeriti.

Interesantno je da je prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore kompanija, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću “Polin Montenegro”, likvidirana još u januaru 2016. godine.

Registrovana je početkom oktobra 2014. godine. Kao izvršni direktor firme bio je imenovan Bilge Pakis direktor prodaje u turskoj kompaniji za projektovanje, izgradnju i upravljanje vodenim parkovima, zabavnim i tematskim parkovima “Polin Group”.

Nrekić i Pepić obnovili ugovor 2020. godine

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i predstavnik turske kompanije “Polin” Edin Pepić potpisali su 10. januara 2020. godine Ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva parka u Gornjem Štoju.

Tada je saopšteno da je vrijednost investicije oko sedam miliona eura, na površini od 26.658 metara kvadratnih.

Kompleks je trebalo da se otvori uoči početka turističke sezone te godine, a obuhvatio bi kupalište za odrasle i djecu, bazen sa toboganima, bazen za skokove, i ostale prateće sadržaje.

Početak investicije odložila je pandemija pa su se u maju 2020. oglasili iz kompanije Polin objasnivši da početak izgradnje odlažu za 2021.godinu. Uplaćena je godišnja renta u iznosu od 46.000 eura. Od tada do danas akva park niko ne pominje.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *