Milioni Amerikanaca žale zbog “Velike ostavke”

Dodajte komentar

Oko 20 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u prvih pet mjeseci ove godine, postajući tako dio fenomena poznatog kao “Velika ostavka”. Prema novom istraživanju, mnogi sada žale zbog te odluke.

Naime, Bloomberg navodi da više od jedne četvrtine onih koji su napustili posao razmišlja da li su napravili pravi potez. To su rezultati studije u koju je bilo uključeno više od 15.000 osoba koje traže posao, a koju je tokom posljednja tri mjeseca sprovela platforma za traženje posla Joblist.

Rast broja otkaza povezivan je sa rizicima od zaraze virusom Covid-19 na radnom mjestu, novim mogućnostima koje nudi rad od kuće i opštim utiskom da su Amerikanci ponovo razmislili o svom profesionalnom životu usred previranja koje je donela pandemija. Broj zaposlenih koji su napustili posao ove godine otprilike je duplo veći nego prije jedne decenije.

Ali, anketa Joblista otkrila je niz razloga zašto se neki od onih koji su dali otkaz sada premišljaju.

Mnogi Amerikanci sada osjećaju hitnost da nađu posao zbog pokazatelja da bi uslovi na tržištu rada mogli da se promijene. Oko polovine onih koji traže posao predviđa da će se tržište rada pogoršati u narednih šest mjeseci.

Takođe, među onima koji su našli novi posao nakon davanja otkaza čak 42 odsto kaže da on nije ispunio njihova očekivanja.

Neki su takođe otkrili da im nedostaju kolege.

„Društvene veze su često potcijenjene“, kaže Kevin Harington, izvršni direktor Joblista. „Mnogi ljudi provode na poslu isto toliko vremena koliko i sa porodicom i prijateljima. Za one koji grade jake lične odnose sa kolegama, to može imati ogroman uticaj na viđenje posla i koliko je vjerovatno da će ostati na njemu.“

Broj onih koji žale zbog datog otkaza varirao je u zavisnosti od profesije. Prema istraživanju Joblista, zdravstveni radnici, koji su bili pod ogromnim pritiskom zbog pandemije, najmanje su smatrali da su pogrešili, a samo 14 odsto onih koji su dali otkaz reklo je da se kaje zbog toga.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *