Kraj buma? Pad cijena nekretnina u SAD-u i Njemačkoj

Ono što su stručnjaci mjesecima predviđali, proteklih se dana počelo i ostvarivati – nakon višegodišnjeg upornog rasta do rekordnih visina, cijene nekretnina počele su da padaju, a talas pojeftinjenja zahvatio je ponajviše tržišta u SAD-u i Njemačkoj. Analiza Redfina pokazala je da je tokom juna palo više od 60.000 dogovorenih kupovina porodičnih kuća u SAD-u, što čini gotovo 15% poslova sklopljenih na tom tržištu.

To je najveći pad od aprila 2020. kad je prvi pandemijski talas donio strah, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja. Sad je pandemiju zamijenila inflacija koja je u SAD-u dosegla 9,1%, što je najveći skok još od novembra 1981. godine. Na povlačenje kupaca u ovom slučaju uticalo je i povećanje stopa od 75 baznih bodova od strane Federalnih rezervi u junu, pa se prosječna obvezna na 30-godišnju hipoteku popela na 6%.

Iako stručnjaci zasad dvoume hoće li doći do potpunog sloma ili je ovo samo nastavak usporavanja rasta, brojni su mediji vijest dočekali komentarima u stilu “kraj booma” i “igra je završila”. O padu cijena nekretnina juče je pisao i njemački Spiegel navodeći da su u bar desetak najvećih gradova države krenule silaznom putanjom.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.