Direktor kompanije Šel: Suočićemo se sa značajnim rastom cijene energenata

Evropa će možda morati da racionalizuje zalihe energenata tokom teške zime koja nam predstoji zbog smanjenog snabdijevanja prirodnim gasom, izjavio je danas izvršni direktor kompanije Šel Ben van Beurden.

Evropske zemlje su se posljednjih mjeseci trudile da popune zimska skladišta prirodnog gasa, a Evropska komisija je naložila da skladišta do 1. novembra dostignu najmanje 80 odsto, prenio je Rojters.

Rezultat je da su skočile cijene prirodnog gasa koji se koristi za tešku industriju i grejanje, opterećujući potrošače i vlade.

“Biće to zaista teška zima u Evropi. Neke zemlje će proći bolje od drugih, ali svi ćemo se suočiti sa veoma značajnim rastom cijena energije”, rekao je Van Beurden na konferenciji Aurora spring u Oksfordu.

U najgorem slučaju Evropa će morati da racionalizuje potrošnju energenata, dodao je.

Pojedine zemlje su navele da će u slučaju ekstremne nestašice ograničiti snabdijevanje industrije i dati prioritet grijanju stambenih objekata.

Zalihe u Evropi trenutno iznose 62,6 odsto i analitičari upozoravaju da će postizanje cilja od 80 procenata biti nevjerovatno teško ako se nastave značajni poremećaji u snabdijevanju ruskim gasom.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.