PRATITE UŽIVO: Večeras svečano otvaranje prve dionice auto-puta Bar – Boljare

Svečano otvaranje prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, biće upriličeno na naplatnom mjestu Pelev brijeg od 20 sati. Portal Bankar otvaranje auto-puta prenosi direktno.

“Vlada Crne Gore će povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore u srijedu 13. jula upriličiti svečano otvaranje prve dionice autoputa Bar – Boljare (Smokovac – Mateševo). Svečanost će biti upriličena na naplatnom mjestu Pelev brijeg sa početkom u 20 sati”, saopšteno je iz Vlade.

Kako je najavljeno, na svečanosti će govoriti premijer Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, otpravnica poslova Ambasade Narodne Republike Kine Hua Jafang i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

“Nakon svečanog otvaranja 13. jula, prioritetna dionica auto-puta Smokovac–Mateševo će zvanično biti u upotrebi od 14. jula u osam sati, pri čemu će narednih sedam dana, do 21. jula u osam sati, putarina biti besplatna”, navode iz Vlade Crne Gore.

Podsjećamo, prva dionice auto-puta duga je 41,5 kilometara, ima 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, te 7,2 kilometra betonskih zidova i 16 dvocijevnih tunela. Ukupna dužina svih tunela je 17,7 kilometara što čini oko 43 odsto cijele prioritetne dionice auto-puta.

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se auto-put povezuje sa postojećim putevima, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Cijena proritetne dionice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

 

 

 

 

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.