Položen kamen temeljac za žičaru Kotor – Lovćen, prva vožnja za godinu

Dodajte komentar

Prva dionica žičare koja će voditi od Kotora do cetinjskog mjesta Kuk trebalo bi da bude puštena u rad za godinu, a na njoj će biti zaposleno oko 100 ljudi, rečeno je juče tokom postavljanja kamena-temeljca za žičaru Kotor – Lovćen.

Podsjećamo, prva faza žičare vodi od Kotora do Kuka, druga do Ivanovih korita, a treća do Prijestonice.

Nakon polaganja kamena temeljca prisutnima su se obratili predstavnik Konzorcijuma „Lajtner – žičara Kotor 1350“ Martin Lajtner, premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, kao i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

U ime konzorcijuma Lajtner-Novi Volvox Lajtner je kazao da nije očekivao “da se ovaj događaj može realizovati u ovako kratkom roku”.

“U Italiji za ovako kratko vrijeme nije moguće dobiti sve dozvole, tako da čestitam. Samo zajedno možemo realizovati ovaj projekat, predstoji nam veliki projekat i potrebno je da sarađujemo. Osjećam se privilegovano da budem ovdje. Kada sam prvi put došao u Crnu Goru osjetio sam moć ove predivne zemlje”, poručio je Lajtner.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je san mnoge djece Kotora i Cetinja danas počeo da postaje java.

“Nadam se da će naredne godine gondole pune turista ići prema Lovćenu, ali i da će i naši građani i svi turisti imati priliku da vide najljepši zalazak sunca na svijetu”, kazao je Abazović.

Dodaje da je srećan što se Crna Gora gradi onako kako ona zaslužuje.

“Vjerujem da je ovo veliki prozor da državu Crnu Goru učinimo vidljiviju u svijetu. Nadamo se da narednu sezonu dočekujemo sa jednim velikim proizvodom više. Siguran sam da ćemo ovdje svjedočiti velikim gužvama i velikom zadovoljstvu”, poručio je Abazović.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković istakao je da je zadovoljstvo prisustvovati početku projekta koji je dugo najavljivan i obećavan.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da svjedočimo početku realizacije ovoga velikog projekta. Želimo da razvijamo naše gradove na zadovoljstvo svih njihovih stanovnika. Naša Boka je bila inspiracija velikim slikarima i pjesnicima”, poručio je Đurašković.

Kako je kazao, od početne tačke pa do Lovećna će se u gondolama stizati za 11 minuta .

“Projektovani kapacitet je preko 400.000 turista na godišnjem nivou. Ovo je veliki korak za Kotor, Cetinje i Crnu Goru. Želim investitorima i izvođačima da im se očekivanja ispune i da sledeće godine dočekamo goste”, poručio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *