Njemačka kupuje ruski ugalj do 1. avgusta, naftu do 31. decembra

Dodajte komentar

Njemačka će potpuno prestati da kupuje ruski ugalj 1. avgusta, a rusku naftu 31. decembra, pa će doživjeti veliku promjenu u izvoru snabdijevanja zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra financija Jorg Kukies na konferenciji u Sidneju.

“Ključni izazov koji je pred nama je popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubnih metara gasa godišnje koje isporučuje Rusija. Za nekoliko sedmica nećemo više imati ruskog ugljena”, rekao je on na Sidnejskom energetskom forumu, čiji su domaćini australijska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusi su prethodno isporučivali 40 odsto njemačkog uglja i 40 odsto nafte, rekao je.

“Svatko ko poznaje istoriju naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetske imperije nad Istočnom Evropom, zna da nije beznačajna stvar osloboditi se te zavisnosti, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci”, rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) kako bi popunila prazninu u snabdijevanju gasom, ali je naglasio da iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno da isporuče oko 30 milijardi kubnih metara gasa u LNG obliku u Evropu, to još nije dovoljno.

“Iako je Njemačka koncentrisana na prelaz na neto nulte emisije i nedavno je donijela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije, gas će biti ključan za te promjene”, rekao je Kukies.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *