Potpisan ugovor: EPCG i SS&A prave studije za gasne elektrane

Dodajte komentar
Elektroprivreda (EPCG) i švajcarska kompanija SS&A Power Consultancy potpisale su ugovor o izradi Studije sa razradom tehničkih rješenja i prethodne studije izvodljivosti za gasne elektrane.

Ugovor je potpisan nakon otvorenog javnog nadmetanja po osnovu tenderske dokumentacije od 30. decembra prošle godine.

„Ova studija otvara vrata za novo poglavlje u energetskoj tranziciji Crne Gore, u kojoj će EPCG, zajedno sa konsultantom iz Švajcarske raditi na razvoju prvih energetskih postrojenja na gas u kombinaciji sa potencijalnim obnovljivim izvorima u Crnoj Gori“, precizirali su iz EPCG.

SS&A Power Consultancy izradiće studiju koja ima za cilj da usmjeri EPCG da na najadekvatniji način modernizuje elektroenergetsku infrastrukturu Crne Gore, smanji emisije ugljen dioksida i uskladi proizvodnju struje sa trendovima i propisima u EU.

„Osim toga, SS&A Power Consultancy će pripremiti i strategiju rada elektrana na gas, njihovu integraciju sa obnovljivim izvorima energije, kao i definisanje budućih rješenja za odvajanje i skladištenje ugljenika (Carbon Capture and Storage – CCS)“, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da izradom studije i odabirom potencijalnih lokacija za moguće gasne elektrane instalisane snage od ukupno 400 megavati (MW) EPCG radi na pronalaženju čistijih rešenja u oblasti fosilnih goriva, uz planirano jačanje kapaciteta iz obnovljivih izvora.

“Studija je prvi korak i potreban osnov za realizaciju tog plana. Naš konsultant iz Švajcarske ima veliku ekspertizu u oblasti gasnih turbina, kao i razvoja obnovljivih izvora energije širom svijeta. Iz tog razloga vjerujemo da ćemo ovom studijom dobiti jedinstveni dokument koji će poslužiti kao smjernica za definisanje ekološki prihvatljivih i pouzdanih rešenja za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Direktor SS&A Power Consultancy, Saša Savić, rekao je da im je veliko zadovoljstvo što smo baš mi u konkurenciji velikih međunarodnih kompanija izabrani da napravimo naredni korak u tranziciji Crne Gore ka zelenoj energiji.

“Veliki je potencijal ovog projekta i drago nam je što ćemo baš mi u njemu učestvovati. Prema predviđanjima, ključni procesi u energetskoj tranziciji regiona Zapadnog Balkana odvijaće se u narednih deset godina i Crna Gora ima šansu da bude lider ovog dijela Evrope”, zaključio je Savić.

Izvor: Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *