Pet najekskluzivnijih bankovnih kartica na svjetu

Dodajte komentar

Za ljude prosječnog bogatstva, kreditne kartice su način da se snađu kada nema novca. Superbogati, međutim, imaju pristup karticama koje im daju luksuzne pogodnosti, pomažući im da dodatno finansiraju svoj ekstravagantni stil života. Mnoge od ovih ekskluzivnih kreditnih kartica dolaze samo putem pozivnice ili dostizanjem određenih uslova.

1. American Express Centurion Card

American Express Centurion Card je najekskluzivnija kreditna kartica na svijetu i poznata kao “Amex Black Card”. Proizvod pokrenut 1999. godine, American Express ga je držao pod velom neizvjesnosti.

Centurion kartica je toliko ekskluzivna da American Express neće objaviti potpune podatke o kartici niti reći kako neko može postati vlasnik kartice. Prema izvještaju Credit Karme, morate potrošiti najmanje nekoliko stotina hiljada dolara godišnje na American Express karticu i imati prihod od najmanje milion dolara godišnje. Condé Nast Traveler izvještava da takođe morate imati specifične navike potrošnje, pri čemu Amex daje prednost onima čije kupovine imaju tendenciju prema luksuznoj robi, restoranima, događajima i putovanjima.

U početku vas je American Express morao pozvati da biste dobili karticu. Međutim, od nedavno je dopušteno da se podnese zahtjev ako ste već vlasnik kartice American Express.

Ukoliko dobijete pozitivan odgovor, moraćete da platite početnu naknadu od 10.000 USD i godišnju naknadu od 5.000 USD. APR za gotovinske avanse je 21,99% i ograničen je  na 29,99%.

American Express nigdje ne navodi nagrade i povlastice Centurion kartice. Međutim, prema Condé Nast Travelleru, koji je intervjuisao vlasnika kartice Briana Kellyja, izvršnog direktora Points Guya, nudi elitni putnički status na aerodromima koji vas vodi kroz osiguranje i u privatne čekaonice, kao i Centurion International Arrival Services, koji za vas završava sve dosadne poslove oko arine i prevoza sa aerodroma. Ostali programi uključuju Centurion Hotel Program, za rezervacije, nadogradnje i kredite uz hotelu, i Centurion Dining Program, za teško dostupne stolove u ekskluzivnim restoranima i privatne degustacije vina i obilaske.

Kellyjev omiljeni program je Centurion Concierge, koji mu je osigurao posvećenog conciergea koji je organizovao sve, od vrhunskih ulaznica do rasprodanog koncerta Celine Dion u zadnji tren do privatnih turneja po gradovima širom  svijeta i pristupa ekskluzivnim događanjima za korisnike Amex kartice.

2. JP Morgan Chase Reserve Card

Kreditna kartica JP Morgan Chase Reserve izrađena je od laserski graviranog paladijuma i zlata (prije se zvala “Palladium Card”) i dostupna je samo uz pozivnicu, a Chase ne navodi zahtjeve. Međutim, prema izvještaju Credit Card Insidera, da biste dobili pozivnicu morate imati najmanje 10 miliona dolara u investicijama kod JP Morgana. Za razliku od American Express Centurion kartice, Reserve kartica ima godišnju naknadu od samo 595 USD.

Kartica ima mnoge pogodnosti i nagrade. Svaki dolar koji vlasnik kartice potroši na putovanje i jelo rezultira s tri boda na kartici, a možete se kvalifikovati za godišnji putni kredit od 300 USD. Pogodnosti su dostupne za korištenje Door Dash i Caviar, kao i uluga fitness kompanije Peloton. Postoje posebne povlastice iznajmljivanja automobila s National, Avis i Silvercar kompanijama. Chase ima uslugu monitorinaga od prevare u stvarnom vremenu i 24-satna upozorenja o prevarama. Dobijate nultu zaštitu od odgovornosti, što znači da nećete biti odgovorni za bilo kakve neovlaštene troškove i imate 24/7 pristup stručnjaku za korisničku službu i pomoć pri putovanjima širom svijeta.

3. Dubai First Royal MasterCard

Dubai First Royal MasterCard pozlaćena kartica sa dijamantom umetnutim u središte kartice. Potrošači moraju dobiti pozivnicu od Dubai Firsta da bi postali vlasnici kartice.

Dolazi s nekim nevjerovatnim pogodnostima. Korisnici kartica imaju pristup timu lifestyle menadžera koji rade 24 sata dnevno, čija je jedina svrha ispuniti svaki njihov zahtjev.

Osim toga, kartica nema kreditni limit i ima nula ograničenja, omogućujući vlasnicima kartice da troše koliko god žele.

4. Stratus Rewards Visa kartica

Stratus Rewards Visa kartica pokušava da napravi razliku u odnosu na druge elitne kartice, čak i svojom bojom. Svijetlo bijela kartica dostupna je pojedincima s velikim bogatstvom (high-net-worth individuals – HNWIs) samo putem pozivnice. Međutim, ti pojedinci mogu skupiti svoje nagradne bodove kako bi ih iskoristili za privatne avione i druge pogodnosti, što je opcija ekskluzivna za ovu karticu.

Ove druge povlastice uključuju usluge conciergea, jeftinije čarter letove, usluge rentacara, više klase u luksuznim hotelima, popuste na garderobu i konzultacije sa stručnjacima za stil života. Kartica ima godišnju naknadu od 1500 USD.

5. Coutts World Silk Card

Ovu karticu koristi Kraljica Elizabeta II kao i najmanje 100 drugih ljudi koji imaju milion dolara ili više na Coutts računu. Poznata kao najekskluzivnija kreditna kartica u Engleskoj, Coutts World Silk Card dolazi s uslugom concierge 24/7, pristupom ekskluzivnim salonima u aerodromima i privatnim kupovinama (bez prisistva običnih smrtnika) dizajnerskim trgovinama.

Izvor: Investopedia

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *