Najbogatiji Ukrajinac državi predaje svoju medijsku imperiju

Dodajte komentar

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov izjavio je sinoć da državi predaje čitavu svoju medijsku imperiju, u okviru zakona koji ima za cilj da umanji uticaj oligarha na ekonomiju.

“Ove nedjelje će Medijska grupa Ukrajine (Media Group Ukraine) predati državi sve ukrajinske licence za naše televizijske kanale i štampane medije. Takođe ćemo prekinuti naše onlajn medijske aktivnosti”, rekao je Ahmetov.

Biznismen od 55 godina dodao je da je donio odluku zbog stupanja na snagu zakona koji ima za cilj “sprečavanje rizika od prekomjernog uticaja oligarha na nacionalnu bezbjednost zemlje”, Zakon je usvojen u septembru 2021. godine.

Ahmetov je izrazio žaljenje što zakonski rok od šest mjeseci za prodaju medijske imovine, koji dolazi usred ruske invazije na Ukrajinu, onemogućava njegovoj grupi da “svoje medijske aktivnosti proda po tržišnim uslovima”.

Njegova medijska grupa posjeduje 10 televizijskih kanala, nekoliko informativnih programa, video platformu i internet stranicu sa vijestima.

Prema procjenama časopisa Forbs (Forbes), Ahmetov posjeduje bogatstvo od 4,2 milijarde dolara i predsjednik je fudbalskog kluba Šahtar Donjeck.

Takođe posjeduje holding kompaniju SCM koja je aktivna u industriji čelika, energetici, industriji uglja i metalurgije.

Ahmetov, koji je porijeklom sa istoka Ukrajine, dugo je označen da je proruski orijentisan. Međutim, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, dok se njegovo bogatstvo smanjilo posljednjih mjeseci, pošto je uništeno ili okupirano nekoliko njegovih fabrika na istoku, kao što je Azovstal u Marijupolju.

Izvor: RTCG/Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *