Koji elektronski uređaji su “energetski vampiri”?

Dodajte komentar
Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac objašnjava kako uštedeti energiju na grijanju i koji uređaji su “energetski vampiri”.
Smatra da svaki pojedinac uštedom električne energije može da uštedi novac – i elektroprivredi i sebi. Objašnjava da se najviše energije – oko 60 odsto – troši za grijanje, te da bi građani trebalo prije svega da se time pozabave.

“Stanovništvo koje koristi električnu energiju isljučivo za grijanje trebalo bi da pređe na neki alternativni sistem. Ako ne mogu da pređu na gas, pelet, drvnu biomasu, trebalo bi da razmisle o tome da koriste klima-uređaje. Na taj način smanjili bi potrošnju energije za nekih 70 odsto”, objašnjava Banjac za RTS.

S druge strane, Banjac navodi električne uređaje koji koriste preostalih 40 posto energije, od kojih je, kako kaže, najveći potrošač bojler, čije je učešće u potrošnji električne energije oko 10 odsto.

Kako smanjiti potrošnju

Navodi da postoji čitav niz mjera koje se mogu primjenjivati kako bi nastavili da koristimo električnu energiju, a smanjili njenu potrošnju.

“Jedna od tih mjera, tipična za bojler, jeste da regulišemo temperaturu vode na 60 stepeni. Da se tuširamo, a ne da se kupamo u kadi – tu ćemo četiri puta smanjiti potrošnju vode, samim tim i električne energije. Ako je u pitanju šporet, da kuvamo sa poklopljenim šerpama, da koristimo savremene električne uređaje, ako možemo indukcione električne šporete, da koristimo ekspres lonac… Sve to donosi poneki procenat uštede energije”, savjetuje Banjac.

Slično je i sa drugim uređajima, navodi Banjac. Kada je riječ o frižideru, napominje da ne sme biti izložen suncu ili da bude pored radijatora, jer ga na taj način dodatno opterećujemo i troši više energije.

“Naravno, sijalice treba zamijeniti i preći na LED u odnosu na ove sa užarenim nitima koje koriste deset puta više energije, jer LED sijalice pretvaraju svu energiju u svjetlosnu, a one sa užarenim nitima 95 odsto energije u toplotnu. Klima-uređaje ne treba da koristimo da hladimo prostor na 18 stepeni, nego da razlika između unatrašnje i spoljašnje temperature bude do sedam stepeni”, kaže Banjac.

Laptopovi i televizori “energetski vampiri”

Profesor Banjac skreće pažnju na uređaje koje povremeno koristimo, takozvane “energetske vampire”, poput kompjutera, laptopova i televizora, koji su neprestano uključeni.

“Da bi se smanjila potrošnja energije, izmišljen je stand-by režim, prije svega kod kompjutera koji po pravilu gasi ekran i na taj način se štedi 50 odsto energije. Međutim, takvi uređaji neprestano ostaju upaljeni i ostaju u tom režimu, i tako troše nekih deset odsto energije koje inače troše u punom radu”, naglašava Banjac.

Kako kaže, studije pokazuju da u Americi nekih pet odsto od ukupne potrošnje energije pojedu ti “vampiri”, dok je za Evropu taj procenat i veći, šest do sedam odsto. Ako samo isključimo prekidače tih aparata iz utičnice kad izlazimo iz kuće, moći ćemo da uštedimo bar pet odsto električne energije, dodaje Banjac.

Govoreći o uređajima koje bi trebalo kupiti, Banjac podsjeća na prošlogodišnju promjenu u oznakama klase uređaja.

“Nekadašnji A uređaji sada su postali E klase uređaja, tako da ako na tržištu vidite uređaj E klase označen po novom znaćete da kupujete dobar uređaj. Naravno, što više se približava oznaci A, biće veća potrošnja”, objašnjava Banjac.

Izvor: RTS

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *