Hrvatska i zvanično u eurozoni, objavljen kurs obračuna kune u euro

Dodajte komentar
Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. januara 2023. usvojena je na sastanku Savjeta ministara finansija u Briselu.
Savjet za ekonomske i finansijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je u utorak tri konačna pravna akta koji su potrebni kako bi Hrvatska mogla da uvede euro, među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po srednjem kursu 1 euro = 7,53450 kuna.

Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Evropski valutni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvatanju eura u Hrvatskoj, te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica eurozone dodati Hrvatska kao 20. članica.

Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Savjetu i Hrvatska od 1. janara 2023. postaje 20. članica eurozone.

“Želio bih čestitati svojem kolegi Zdravku Mariću i cijeloj Hrvatskoj na tome što su postali 20. zemlja koja se pridružila eurozoni. Uvođenje eura nije trka, već odgovorna politička odluka. Hrvatska je uspješno ispunila sve potrebne ekonomske kriterijume pa će od 1. januara 2023. plaćati u eurima”, izavio je češki ministar finansija Zbinjek Stanjura, koji predsjedava Ecofinom.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *