Fotografija za istoriju: Stigli prvi snimci najdubljeg pogleda na svemir

Dodajte komentar

Sinoć je objavljena jedna od prvih slika koju je snimio NASA-in teleskop James Webb, a koja prikazuje najdublji pogled na svemir ikada snimljen – što se smatra prekretnicom u načinu na koji ljudi posmatraju svemir.

Prva u nizu slika dubokog svemira koje će biti objavljene ove sedmice, prikazuje SMACS 0723 – galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive.

“To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena”, rekao je šef NASA-e Bill Nelson na prezentaciji u Bijeloj kući kojoj je prisustvovao i američki predsjednik Joe Biden .

Potpredsjednica Kamala Harris je poručila kako je ovaj teleskop jedan od najvećih inženjerskih poduhvata i dokaz posvećenosti onih koji su mjesecima radili na ovom projektu.

“Ovaj dio svemira prekriva komadić neba veličine zrna pijeska koje neko na zemlji drži na dlanu”, navodi se u saopštenju NASA-e i dodaje kako neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nisu nikada ranije viđene.Slika snimljena Webbovom infracrvenom kamerom sastoji se od snimaka na različitim talasnim dužinama svjetlosti tokom 12,5 sati. Za snimanje najdubljih polja svemirskog teleskopa Hubble bile su potrebne čak sedmice.

Ostatak slika u boji visoke rezolucije biće predstavljen danas od 16.30 po srednjoevropskom vremenu, a sve možete uživo pratiti na službenoj stranici NASA-e.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *