Wall Street očekuje krah bitcoina: Prije će se prepoloviti nego vratiti na 30.000 $

Dodajte komentar

Wall Street očekuje da će krah kriptovalute postati još gori. Vjerovatnije je da će token pasti na 10.000 dolara, smanjujući se otprilike napola, nego da će se vratiti na 30.000 dolara, smatra 60 odsto od ukupno 950 investitora koji su odgovorili na najnoviju anketu MLIV Pulse. Četrdeset odsto predviđa drugačiji put za digitalnu valutu. Bitcoin je u ponedjeljak ujutro u Londonu pao 2,8 odsto na 20.390 dolara.

Negativno predviđanje pokazuje koliko su investitori postali pesimistični. Kripto-industriju potresli su problematični zajmodavci, kolaps valuta i kraj politike lakog novca tokom pandemije koja je podstakla špekulativno ludilo na finansijskim tržištima.

Oko dva biliona dolara je nestalo iz tržišne vrijednosti kriptovaluta od kraja prošle godine, prema podacima koje je prikupio CoinGecko.

Maloprodajni investitori su se više bojali kriptovaluta nego njihovih institucionalizovanih rivala, pri čemu je skoro četvrtina proglasila klasu imovine smećem. Profesionalni investitori su bili otvoreniji prema digitalnoj imovini.

Sve u svemu, ovaj sektor ostaje polarizovan: dok je oko 28 odsto ukupnog broja ispitanika izrazilo snažno uvjerenje da su kriptovalute budućnost finansija, 20 odsto ih je ocijenilo bezvrijednim.

Bitcoin je već izgubio više od dvije trećine vrijednosti otkako je dostigao skoro 69.000 dolara u novembru. Nije trgovao niže od 10.000 dolara od septembra 2020.

“Vrlo je lako uplašiti se sada, ne samo zbog kripta, već i zbog generalnog stanja u svijetu”, rekao je Jared Madfes, partner u Tribe Capital, firmi rizičnog kapitala. On je rekao da očekivanja o daljem padu bitcoina odražavaju inherentni strah ljudi na tržištu.

Slom kriptovaluta će vjerovatno dovesti do daljeg pritiska na vlade da pojačaju propise u industriji. Većina ispitanika regulaciju smatra pozitivnim, jer bi mogla da poveća povjerenje i dovede do šireg prihvatanja među institucionalnim i malim investitorima.

Vladinu intervenciju će vjerovatno pozdraviti i potrošači koji su pogođeni kolapsom takozvanog stabilnog novca TerraUSD i problematični posrednici kao što su Celsius Netvork i broker Voiager Digital Ltd.

Centralne banke takođe razmatraju razvoj sopstvenih digitalnih valuta za upotrebu u digitalnim plaćanjima.

Ipak, ne očekuje se da će nedavni pad cijena – niti potencijalni izazov centralnih banaka – značajno uzdrmati industriju svrgavanjem dva dominantna tokena, bitkoina i ethera. Većina ispitanika predviđa da će jedna od ta dva ostati pokretačka snaga za pet godina, iako znatan deo misli da će digitalne valute centralne banke preuzeti ključnu ulogu.

“Bitcoin i dalje pokreće velike djelove kriptoverze, dok ethereum gubi prednost”, rekao je Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oanda Corp, brokeru na stranim valutama.

Postojao je širi konsenzus o jednom uglu tržišta: nezamjenljivi tokeni. NFT su postali poznati kada su privukli u milione dolara za slike majmuna tokom vrhunca kripto-buma. Međutim, ogromna većina ispitanih smatra da su to samo umjetnički projekti ili statusni simboli, a samo devet odsto ih vidi kao priliku za investiranje.

Štaviše, onima koji traže sljedeću priliku za investiranje, dobro bi bilo da potraže negdje drugo, pošto špekulativne manije rijetko pogađaju istu klasu imovine dva puta. Na kraju krajeva, većina ispitanika očekuje da sljedeći veliki skok bude u potpunosti nepovezan sa kriptovalutama, pri čemu se smatra da NFT, sledeća generacija interneta poznata kao veb3 i drugi projekti u obasti blokčejna imaju male šanse da izazovu sljedeću ludnicu.

“Sledeći finansijski polet je uvjek nešto drugačiji od posljednjeg, tako da je većina apsolutno u pravu u vezi sa ovim”, rekao je Matt Maley, glavni tržišni strateg u Miller Tabak + Co.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *