U Budvi 20 odsto manje gostiju nego prošle godine, NTO najavljuje veći priliv turista

Dodajte komentar

Pojedini hotelijeri i za špic sezone zadržali junske cijene. U hotelima su najbrojniji gosti iz Izraela, Srbije, BiH, Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Turske, Francuske i Kazahstana, dok je u privatnom smještaju najviše Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Njemaca te građana Srbije i BiH. Ukazuju da će se odsustvo gostiju iz Rusije i Ukrajine, u broju u kojem smo navikli tokom ranijih godina, svakako osjetiti, jer su turisti sa ova dva tržišta činili oko 30 odsto ukupnog prometa.

Pored dijela turističke privrede koja je izuzetno zadovoljna popunjenošću kapaciteta, vjerujemo da postoji određen broj turističkih poslenika, u čijim objektima su dominirali ruski i ukrajinski gosti, koji nastoje da nadoknade buking sa ova dva značajna emitivna tržišta – odgovorili su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) upitani da li je tačno da sezona na Primorju ne ide tokom kojem su se turistički poslenici nadali.

Ipak, navode da su prihodi od boravišne i turističke takse, te članskog doprinosa, koji zaključno sa 7. julom iznose 1,14 miliona eura, pokazatelj uspješne turističke sezone, jer predstavljaju rast od oko 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Inostrani turisti sa značajnih emitivnih tržišta počeli su, kako navode, da dolaze u Crnu Goru još početkom maja, pa očekuju da će narednom periodu taj broj rasti, imajući u vidu da se približavamo špicu sezone.

– Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori boravi oko 95 hiljada turista što je oko pet odsto više u odnosu na uporedni period 2021. godine, a 82 odsto realizacije u poređenju sa 2019. godinom. U hotelima bilježimo rast broja gostiju od deset odsto, dok u privatnom smještaju taj rast iznosi tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine bilježe dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gdje trenutno boravi 28 odsto više turista nego lani. Posmatrajući period od početka maja zaključno sa 8. julom, prema podacima, u prosjeku bilježimo rast broja gostiju od 46 odsto u odnosu na prošlu, odnosno prosječno ostvarenje od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu – kažu iz NTO.

Navode da je, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, tokom juna u odnosu na prošlu godinu zabilježen prosječan rast gostiju u hotelima od 32,5 odsto, odnosno 51 odsto u privatnom smještaju. Tokom prvih pet mjeseci, prema podacima Monstata, u objektima kolektivnog smještaja bilo je 1,5 puta više gostiju koji su ostvarili skoro duplo više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Pad brojki

Ipak, iz Turističke organizacije Budva (TO) kažu da u ovom gradu boravi skoro 20 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine. Prema posljednjem presjeku, na budvanskoj rivijeri je preko 26 hiljada gostiju, od čega više do 14 hiljada u privatnom smještaju. U hotelima su najbrojniji gosti iz Izraela, Srbije, BiH, Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Turske, Francuske i Kazahstana, dok je u privatnom smještaju najviše Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Njemaca te građana Srbije i BiH. Ukazuju da će se odsustvo gostiju iz Rusije i Ukrajine, u broju u kojem smo navikli tokom ranijih godina, svakako osjetiti, jer su turisti sa ova dva tržišta činili oko 30 odsto ukupnog prometa.

– Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava cijeli svijet, te rasta cijena energenata, hrane, sirovina i drugog koji utiče na cjelokupno poslovanje društva u kojem niko nije izuzet, turističku sezonu ipak dočekujemo spremni, ali sa umjerenim očekivanjima. Isto tako, pandemija virusa korona je umnogome uticala na promjenu načina planiranja putovanja, pa tako najveći broj gostiju naročito iz Zapadne Evrope bukira smještaj u posljednjem trenutku, sudeći prema informacijama hotelijera – kažu iz TO Budva dodajući da se hoteli kategorije četiri i pet zvjezdica popunjavaju u skladu sa očekivanjima.

Hotelijeri oprezni

Upitani da li je to što su pojedini hotelijeri u julu zadržali junske cijene pokazatelj nedovoljne popunjenosti, iz TO Budva ocjenjuju da su hotelijeri vrlo oprezni kada je riječ o cjenovnoj politici, te da su u većini slučajeva ostali korektni prema svojim gostima, sagledavajući i konkurentnost u cjelini, zbog čega nije bilo značajnijih povećanja. Sličnog su stava i u NTO-u, koji smatraju da turistička privreda pažljivo osluškuje kretanja na tržištu i formira cijene konkurentne u odnosu na druge destinacije.

– Vjerujemo da će usklađen odnos cijene i kvaliteta usluga u narednom periodu privući značajan broj turista u Crnu Goru. Takođe, jedan od razloga zadržavanja nivoa cijena može biti i činjenica da je turistička privreda unaprijed izvršila prodaju dijela smještajnih kapaciteta, te samim tim nije ni moguće ad hoc mijenjati cjenovnu politiku za taj dio kapaciteta – kažu iz NTO.

Akcije

Hotelsko preduzeće Budvanska rivijera je do 10. jula imalo specijalnu akciju „Junske cijene u julu“ kojom su, kako je rečeno Pobjedi, željeli da podstaknu goste koji još razmišljaju gdje će na ljetovanje, da izaberu neki od njihovih hotela.

– I u ovoj sezoni smo se suočili sa trendom ,,last minute“ rezervacija, pa su se upravo ovakve akcije pokazale kao najbolje rješenje. Od 11. do 17. jula imaćemo prazničnu nedjeljnu akciju kojom želimo podstaći domaće tržište, s ozbirom na to da se sljedeće sedmice slavi Dan državnosti – navode iz Budvanske rivijere.

Imajući u vidu da se i ova sezona odvija uz dalje prisutnu korona krizu i ratna dešavanja u Ukrajini, mogu, kako navode, biti zadovoljni trenutnim rezultatima.

– Tačno je da se u ovom periodu sezone očekuje više gostiju, ali moramo imati realna očekivanja s obzirom na već pomenute globalne okolnosti – kažu iz Budvanske rivijere.

Ipak, u poređenju sa prošlom godinom, ovo hotelsko preduzeće bilježi znatno bolje rezultate, koji se i dalje ne mogu porediti sa rekordnom 2019. godinom.

– Takva poređenja su nezahvalna, jer 2019. godina pripada nizu uspješnih turističkih sezona sa visokim pokazateljima u svim segmentima poslovanja, i svakako nije bila godina u kojoj se dešavala korona kriza. Zato je ne možemo upoređivati ni sa tekućom godinom, koja je nažalost i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korona krize, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini – navode iz Budvanske rivijere.

Nivo popunjenosti i rezervacija za ovaj i idući mjesec u njihovim hotelima je na, kako navode, zadovoljavajućem nivou i u skladu sa projektovanim rezultatima za ovaj period, kojim su, uz oprez i objektivno sagledavanje, obuhvatili sve moguće rizike i eventualno slabiju popunjenost od očekivane usljed globalnih dešavanja.

Struktura gostiju

U Crnoj Gori su najbrojnihi gosti iz Izraela, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, Mađarske, Češke, Kazahstana, Turske, Skandinavskih zemalja, kao i zemalja regiona čiji se značajniji dolazak očekuje u špicu sezone. Iz NTO ukazuju da je prosječna popunjenost aviona koji dolaze sa emitivnih tržišta tokom juna bila izuzetno dobra, pa su iz Češke dolazili sa 94 odsto popunjenosti, Poljske 93 odsto, Velike Britanije 90 odsto, dok je popunjenost aviona iz Danske i Njemačke bila 86, odnosno 83 odsto.

Najave

Iz NTO očekuju oko 20 hiljada gostiju iz Kazahstana, kojih je prošle godine bilo 12,5 hiljada, imajući u vidu da će nacionalni avio-prevoznik letjeti iz Nur Sultana i Almatija ka Crnoj Gori do kraja septembra.

– Prema najavama Aerodroma Crne Gore, od 19. jula biće uspostavljeni čarter letovi sa Egiptom, a kako je Crna Gora nedavno uvela privremeni bezvizni režim za građane Egipta, očekujemo njihove organizovane dolaske krajem jula. Ove godine smo po prvi put direktnim avio linijama Air Montenegra povezani sa Češkom, te su izvjesna intenzivnija turistička kretanja i sa ovog tržišta. Zahvaljujući redovnoj avio liniji kompanije Isair na relaciji Tel Aviv – Tivat, kao i čarter letovima Air Montenegra na relaciji Tel Aviv – Podgorica, ali i veoma uspješnoj promociji koju smo imali na ovom tržištu, od aprila do oktobra očekujemo dolazak preko 50 hiljada izraelskih turista u Crnu Goru – kažu iz NTO.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *