Procurjeli detalji kako su evropski političari tajno pomagali Uberu

Dodajte komentar

Hiljade procurjelih datoteka razotkrilo je kako se kompanija Uber udvarala najvišim političarima i koliko je daleko išla nastojeći da se nametne u postojećoj taksi industriji, prenosi BBC.

Oni detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od zvaničnika poput današnjeg francuskog predsjednika Emanuela Makrona i bivše evropske komesarke Nili Kros. Velika količina povjerljivih fajlova otkrila je kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tokom agresivne globalne ekspanzije. Takođe, otkrivaju kako je Uber pokušao da obezbijedi podršku udvaranjem premijerima, predsjednicima, bogatašima, medijima…

Fajlovi pokazuju i kako je bivši šef ove firme lično naredio korišćenje daljinskog gašenja mašina (kill switch) kako bi spriječio policiju da pristupi računarima. Firma na sve to kaže da njeno „ranije ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrijednostima“ i da je danas „drugačija kompanija“.

Datoteke Ubera čini više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 elektronskih poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore iz perioda od 2013. do 2017. godine. Ti zapisi su procurili u britanski Gardijan i podijeljeni su s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama. Oni po prvi put otkrivaju kako su lobiranje i odnosi s javnošću, vredni 90 miliona dolara godišnje, obezbjeđivali prijateljstvo političara koji su pomagali u kampanji kojoj je cilj bio ometanje evropske taksi industrije.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber išao u postizanju svojih ciljeva.

Dok su francuski taksisti organizovali ponekad nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, tadašnji ministar ekonomije Makron, sada predsjednik države, bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Trevisom Kalanikom i rekao mu da će reformisati zakone u korist firme, prenosi BBC. Makron je vidio Uber kao izvor rasta i zapošljavanja, pa je “htio da mu pomogne”.

Fajlovi pokazuju kako je bivša komesarka za digitalizaciju Nili Kros, jedna od najviših zvaničnica Brisela, bila u pregovorima da se pridruži Uberu prije isteka svog mandata. Zatim je potajno lobirala za firmu, potencijalno kršeći etička pravila EU.

U to vrijeme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih firmi na svijetu, već i jedna od najkontroverznijih, koju su pratili sudski procesi, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandali oko krađe podataka.

Na kraju je dioničarima bilo dosta i tadašnji šef Trevis Kalanik morao je 2017. da ode.

Uber kaže da je njegova zamjena Dara Hosrovšahi „imao zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera“ i da je „uve rigorozne kontrole i uskladio potrebe za rad Ubera kao javne kompanije“.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *