Prioritet svake Vlade treba da bude formiranje poreske policije

Dodajte komentar

Prioritet svake Vlade, bez obzira od kojih političkih subjekata će biti sastavljena treba da bude stvaranje uslova za formiranje Poreske policije kao najefikasnijeg mehanizma u borbi protiv poreskih utaja, sive ekonomije, pranja novca, organizovanih kriminalnih koruptivnih radnji u privredi, otkrivanju krivičnih djela protiv platnog prometa i drugih krivičnih djela iz oblasti poreskog i privrednog kriminaliteta, ocijenio je bivši i jedini direktor ugašenog sektora Poreske policije u Poreskoj upravi Miodrag Martinović.

On je u martu 2016. godine izabran za direktora sektora Poreske policije, da bi nakon godinu i sedam mjeseci taj sektor bio ukinut, usljed, kako je istakao, nedostatka političke volje da se država na jedan sistemski i odgovorni način bori sa ovim zlom koje podriva sve pore društva.

Stavljanje u funkciju Poreske policije, osim navednog, doprinijelo bi i održivosti progama Evropa sad, kao najznačanijeg projektačiji je cilj povećanje životnog standard a svih građana u našoj državi, iz razloga jer bi se formiranjem Poreske policije uvećala poreska discip lina, čime bi doprinijela pozitivnom trendu poreskih priliva, uvela jednaka pravila za sve, te ukinula privilegovane, status pojedinca u državi poručio je Martinović za “Dan”.

Nedavno smo pisali da su i novi ministar finansija Aleksandar Damjanović i novi dirktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević za formiranje Poreske policije.

“Analizirajući propise, postojeća ovlašćenja broja poreskih inspektora, smatram da se bez poreske policije ne mogu stvoriti preduslovi za obezbjeđenje efikasnije poreske discipline. Stoga, smatram da bi organizovanjem posebne službe Poreske policije sa posebnim ovlašćenjima doprinijelo većoj discipliniu ovoj oblasti. Primjer dobre prakse nam je Srbija gdje je poreska policijauvedena sa malim normativnim izmjenama u zakonu o poreskoj administraciji a ostvarila inzvanredne rezultate. Bivši premijer Zdravko Krivokapić je obećao da će se formirati Poreska policija, međutim, od tog obećanja nije bilo ništa, kao i za mnoge druge stvari”, kazao je Martinović.

Iz Uprave prihoda i carina na čijem je čelu Rade Milošević su nam ranije kazali da su sa MF razgovarali na temu formiranja Poreske policije.

“U toku je analiza zakonskih mogućnosti njenog formiranja. Podsjećamo da je Poreska pol ici ja već postojala u prethodnom periodu kao Sektor u okviru sistematizacije Poreske uprave, ali nadležnosti iste nijesu propisane Zakonom o poreskoj administraciji, kojim su uređena prava i obaveze poreskog organa, niti Zakonikom o krivičnom postupku, kojim su definisana ovlašćenja policije, što je predstavljalo osnovnu zakonsku prepreku zbog koje ovaj Sektor u periodu dok je bio dio sistematizacije Poreske uprave nije mogao sprovoditi svoje nadležnosti”, ukazali su iz UPC.

Istakli su i da kada bude usvojen Zakon o porijeklu imovine, Poreska policija bi se bavila i istragama o porijeklu imovine.

Pojasnili su da je postojeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjestauUPC naslijeđen od prethodne administracije i neophodne su izmjene. Poreske policije nemau važećem pravilniku. Takođe, potrebne su i izmjene i dopune postojeće zakonske regulative koja se odnosi na ovu oblast.

Istakl i su i da se poreska policija ne može formirati bez saglasnosti MF-a.

“Uprava predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u UPC dostavlja Ministarstvu na saglasnost. Kad se predlog odobri, MF ga upućuje Vladi na usvajanje”, precizirali su iz UPC.

Ključne izmjene zakonske regulative

Iz Ministarstva finansija su nedavno “Danu” pojasnili da su ključni preduslovi za formiranje Poreske policije izmjena zakonske regulative, jačanje kadrovskih kapaciteta poreskog organa, osposobljenost poreskih službenika, odnosno organizovanje obuke za poreske policajce.

“Potrebna je izmjena i dopuna Zakona o poreskoj administraciji, kojim će se uvesti institut poreska policija, koja bi imala ovlašćenja da preduzima određene izviđajne radnje i mjere radi otkrivanja krivičnih djela, propisanih Krivičnim zakonikom Crne Gore, koja kao moguću posledicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza. Takođe, potrebno je propisati obavezu nošenja uniforme, službene legitimacije i značke za poreskog policajca prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, kao i pristupiti izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, kojim bi se propisalo preduzimanje izviđajnih radnji od poreskog policajca po nalogu poreskog organa (privođenje, saslušavanje lica u svojstvu osumnjičenog i drugih ovlašćenja) “, pojasnili su iz MF-a.

Neophodno je, kako su kazali, uraditi sistematizaciju radnih mjesta za poresku policiju u Upravi prihoda i carina i organizovati obuku inspektora za obavljanje poslova poreske policije.

“S timu vezi, obaveza Uprave prihoda i carina jeste da priprema Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i dostavlja ga Ministarstvu finansija radi davanja saglasnosti i upućivanja Vladi Crne Gore na utvrđivanje”, naveli su iz MF-a.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *